18 db 720 ml-es üveghez

Ez a ragu szuper tésztához,rizshez vagy köleshez is, de 2-3 evőkanál vöröslencsével 10 perc alatt elkészül a hamis bolognai is vele. Keverhetjük később kukoricàval, gombával de főzhetünk tojást is bele. Laktató egytálétel a hétköznapokra, amihez a fűszerezés szabadon variálható. A levét szándékosan nem főzöm ki, hogy felhasználaskor be tudja szívni a köles,rizs vagy a lencse pld.

Befőzéshez nincs szükség hatalmas lábasokra, egy 3 literes lábasban összefőzhető a felöntő.

• 5 Kg cukkini

• 2 kg paradicsom

• 0,5 kg répa

• 2 db közepes hagyma

• 2 üveg paradicsomszósz (1,8 liter) két részletben megy hozzá.

• 1 kisüveg házi pritaminkrém (elhagyható)

• Kb.2 liter víz

• Fél zacskó kotányi salsa fűszer (elhagyható de nagyon jó hozzá)

• Só,bors,oregáno, bazsalikom

• Üvegenként fél mk balzsamecet

Paradicsom héját lehúzzuk a szokásos módon : 

Majd kisebb darabokra szeleteljük.

Cukkinikat megmossuk,szeleteljük, 8-10 nagy csipet sóval állni hagyjuk egy tálban.

Répát hámozzuk,kisebb negyedekre szeleteljük.

2 mokkáskanál olivaolajon a hagymát és a répát pirítjuk majd ráöntünk 1,5 liter paradicsomszószt és cca. 1 liter vizet, mehet bele a só,bors,oregánó, bazsalikom, salsa fűszer és 5 percig főzzük nagy lángon. 

Ezután belerakom a paradicsomot is és 10 percig kisebb lángon főzöm. Evvel a mennyiséggel egy 3 literes lábas pont tele lesz.

A maradék paradicsomszószt és pritamint elkeverem nagyjàból 1 liter vízzel. 

Az üvegeket 1/3 részig cukkinival töltöm, majd egyenletesen elosztva rákanalazom a főzött répás paradicsomszószt ami kb. minden üveg 2/3-ig lesz elèg. A maradék 1/3 részre feltöltöm ismét cukkinival és felöntöm nyakig a paradicsomleves pritaminkrémes lével. Ha esetleg nem lenne elég,akkor vízzel utánatölthető.

Minden üvegbe kerül fél mokkáskanál balzsamecet. Az üvegeket lezárom és 100/120 dunsztolom, ez alatt tökéletesre fő a cukkini és a répa is. Ha nem rendelkezünk befőzőautomatával akkor nagynyomású készülékkel (megfelelő elektromos kukta vagy kukta) sípolástól -forrástól- számított 1 óra alatt kidunsztolható. (lásd Befőző alapok hőkezelés kuktában)