
Előkészítése befőttnek vagy lekvárnak: (nyilvános)
4 db nagy üvegbe (4 literes) 10 kg dió
A zölddiót június első hetében érdemes szedni, később már csonthéjasodhat. Hagyományosan a virágba borulást követő 40. napon, de még június 23 előtt. (Szentiván éj) A diókat első körben mosni,szurkálni kell (minden oldalán villával erősen átszúrni), majd mennek a nagy üvegekbe , hideg vízzel felöntve letakarva a teraszon vagy árnyékban az ablakpárkányban. Használjunk dupla gumikesztyűt vagy igen sokáig fekete lesz a kezünk. Az asztalon amin dolgozunk legyen olyan terítő amit nem sajnálunk.
Minden nap kétszer át kell öblíteni a vizet /kiönteni és friss hideg vízzel felönteni. (kesztyűt használjunk és a mosogatót is megfogja!).
1 hét múlva minden üvegbe rakunk 2 ág fahéjat és 5 db dióba szúrunk szegfűszeget. Porban is használhatjuk a szegfűszeget, de akkor minden öblítésnél 1-1 kk szegfűszeg kell hozzá.
17. napon késszé jelentjük az előmunkálatokat 😊 ( 14 és 21 között kell)
Ebből most készülhet befőtt vagy lekvár is.