Kellemesen édes, savas, roppanós kiegészítő húsok mellé.

3-4 kicsi 2 dl-es üveghez:

1 kg lilahagyma

6 ekanál cukor

4 ek akácméz

4 ek olívaolaj

2 nagy csipet durva só vagy 2 mk finomsó

Kb fél mk színesbors (én örlőst használok, 7-8 tekerést) 

400 ml félédes vörösbor

3 tk balzsamecet

4 kupaknyi citromlé v. 4 mokkáskanál almaecet.

2 púpos evőkanál étkezési keményítő. 

A hagyma héját eltávolítom, felezem és félcikkes csíkokra vágom vékonyan. Besózom. 

A cukrot karamellizálom majd mehet rá a hagyma. A karamell darabos lesz, de nem gond, kifő majd a lében. Átkeverem kissé és ráteszem a mézet, olajat, majd újra átkeverve mehet rá a bors, bor, balzsamecet és a citromlé. Fedő nélkül nagy lángon forralva és folyamatosan kevergetve főzöm 25 percig. Ekkor kiveszek a léből 1 merőkanálnyit egy tálba, belekeverem a keményítőt és ha már nem csomós, akkor belekeverem a lekvárba. Párszor átkeverem a tűzhelyen tartva, aztán lezárom. Forrón üvegezve hónapokig eláll, felbontást követően tartsuk hűtőben.