
Nem nevezném csalamádénak, mert a káposzta csak mutatóban van benne, viszont a sok féle zöldség egyedi ízharmóniát ad. Roppanósságát sokáig megőrzi, mi hamburgerre és szendvicsekre is teszünk belőle.
A receptben nagy adag zöldségek vannak, de ez olyan mint a töltöttkáposzta, kicsiben nem is érdemes nekiállni
18-20 üvegre /720ml/
3 kg káposzta
1,5 kg hagyma
2 kg uborka /nem kígyóuborka, az nem alkalmas/
2 kg pritamin vagy kápia paprika
2 kg répa
1 kg zöld paradicsom vagy kisdinnye
50 dkg cukor
3 evőkanál adalék és jódmentes só
5 dl 20%-os ecet
1 mokkáskanál borkén vagy borkősav
*legyalulom a káposztát
*a répát hámozom majd a felét sajtreszelőn, a másik felét uborka /karika/ reszelőn szeletelem
* az uborkát alaposan megmosom, kefével az összes homokot eltábolítom, majd szintén a karika formájú reszelőn szeletelem.
* a hagymát héjazás után robotgéppel aprítom, de szeletelni is lehet.
* a zöld paradicsomot ha túl nagy szeletelem, de most a kis borsó/meggy méretűeket egyben hagytam.
*a paprikát megmosom, majd a magház eltávolítása után hosszanti, vékony csíkokra vágom.
Az összes zöldséget egy nagy edényben vagy két kisebbe; egyenletesen elkeverem. Hozzákeverem a cukrot,sót és az ecetet.
10-12 órát szobahőmérsékleten, letakarva állni hagyom,így puhul és levet enged.
Utána az üvegeket a kimyomkodott zöldségekkel jó alaposan megtömöm. A vége felé ha szükséges már szűrőbe teszem, hogy a lé le tudjon csöpögni.A kieresztett lébe belekeverem a borként és evvel öntöm fel egyenletesen az üveget nyakig. Ha nem lenne elég, akkor sós vízzel pótolom a maradékot. / 1 liter forralt-kihűtött vízbe 1 evőkanál só/
Lezárom az üvegeket, a tető alá én mindig teszek befőzőfóliát, mert az ecet megkezdi a kupakot.