Nem nevezném csalamádénak, mert a káposzta csak mutatóban van benne, viszont a sok féle zöldség egyedi ízharmóniát ad. Roppanósságát sokáig megőrzi, mi hamburgerre és szendvicsekre is teszünk belőle.

A receptben nagy adag zöldségek vannak, de ez olyan mint a töltöttkáposzta, kicsiben nem is érdemes nekiállni 

18-20 üvegre /720ml/

3 kg káposzta

1,5 kg hagyma

2 kg uborka /nem kígyóuborka, az nem alkalmas/

2 kg pritamin vagy kápia paprika

2 kg répa

1 kg zöld paradicsom vagy kisdinnye

50 dkg cukor

3 evőkanál adalék és jódmentes só

5 dl 20%-os ecet

1 mokkáskanál borkén vagy borkősav

*legyalulom a káposztát

*a répát hámozom majd a felét sajtreszelőn, a másik felét uborka /karika/ reszelőn szeletelem

* az uborkát alaposan megmosom, kefével az összes homokot eltábolítom, majd szintén a karika formájú reszelőn szeletelem.

* a hagymát héjazás után robotgéppel aprítom, de szeletelni is lehet.

* a zöld paradicsomot ha túl nagy szeletelem, de most a kis borsó/meggy méretűeket egyben hagytam.

*a paprikát megmosom, majd a magház eltávolítása után hosszanti, vékony csíkokra vágom.

Az összes zöldséget egy nagy edényben vagy két kisebbe; egyenletesen elkeverem. Hozzákeverem a cukrot,sót és az ecetet.

10-12 órát szobahőmérsékleten, letakarva állni hagyom,így puhul és levet enged.

Utána az üvegeket a kimyomkodott zöldségekkel jó alaposan megtömöm. A vége felé ha szükséges már szűrőbe teszem, hogy a lé le tudjon csöpögni.A kieresztett lébe belekeverem a borként és evvel öntöm fel egyenletesen az üveget nyakig. Ha nem lenne elég, akkor sós vízzel pótolom a maradékot. / 1 liter forralt-kihűtött vízbe 1 evőkanál só/

Lezárom az üvegeket, a tető alá én mindig teszek befőzőfóliát, mert az ecet megkezdi a kupakot.