A vajbab fagyasztható és befőzhető is én mindkét verzióban szoktam télire eltenni.
Befőzni biztonságos módon kizárólag savanyítással lehet. Vannak kísérletezők akik megesküsznek, hogy natúr is befőzhető, de számomra a botulizmus veszélye miatt ez inkább orosz rulettre hajaz.
Lássuk akkor a biztonságos megoldást:
A vajbab végeit mosás után levagdossuk, majd a számunkra megfelelő méretre vágjuk. Forró vízben 5 percig blansírozzuk, majd hideg vízbe tesszük át. Megtöltjük az üvegeket vele, de szigorúan csak 3/4-ig mert erős a gázképződése. Minden üvegbe teszünk 1 kávéskanál sót és 1 teáskanál 10%-os ecetet. Az üveg háromnegyedéig töltjük vízzel. Automatába 100/120 tartósítjuk ,ha nem rendelkezünk befőzőautomatával akkor nagynyomású készülékkel (megfelelő elektromos kukta vagy kukta) sípolástól -forrástól- számított 1 óra alatt kidunsztolható. (lásd Befőző alapok hőkezelés kuktában)
A végeredmény enyhén ecetes ízű bab lesz, ami levesbe pld. kitűnő, de én főzelékbe vegyesen rakom fagyasztottal, mert abba nekem már túl savanyú.
Fagyasztani blasírozás nélkül is lehet.