Ha igazán roppanós uborkasalátát szeretnétek télire, akkor érdemes fagyasztani a csemege uborkát. Befőzhető verziót már osztottam meg veletek, ami tény, hogy finom, de idővel meg fog puhulni,fagyasztva viszont megőrzi a roppanósságát. A legjobb erre a kovászolni való uborka, de néhány kígyóuborkánál is működik, ha nem túl vastag és még kemény a belső magos rész.

Az uborkákat lereszelem, akkora vastagságra ahogy egyébként is készíteném. Sózom, teszek rá fokhagymakrémet és állni hagyom kb. 1 órát. Kinyomkodom a levét és zacskóban lefagyasztom.

Felhasználáskor figyeljünk, hogy HIDEG felöntőlébe tegyük és kb. 3 óra alatt kiolvad szobahőmérsékleten.

Én az alábbi felöntőlébe szoktam tenni, de természetesen mindenki a saját ízlése szerintit használhatja, a lényeg, hogy hideg legyen.

Felöntőlé 3-4 adaghoz:

°3 dl víz

°4 evőkanál cukor

°2 evőkanál 20%-os ecet

°kávéskanál fokhagymakrém vagy 2 gerezd fokhagyma préselve

A vízben elkeverem habverővel előbb a cukrot, majd az ecetet, végül belekeverem a fokhagymát. Ebbe kerül az uborka és állni hagyom.