
Evvel a recepttel készíthető minimális cukorral vagy akár csak édesítőszerrel is dzsem. A szőllőlé pedig nem is kíván hozzáadott cukrot. Bármilyen fajtából készíthető, de szerintem a legaromásabb ehhez az othello vagy izabella.
7 üveg musthoz és 12-15 kisüveges lekvárhoz:
10 kg othello
250-300g cukor v. édesítőszer ízlés szerint
2+2,5 teáskanál citromsav
1 üveg bodzaszörp (elhagyható, de akkor több cukor kell)
5 zacskó 3:1 Dzsemfix
A szőllőt mosom, szemezem és egy nagy lábasba felteszem főni úgy 1,5-2 dl vízzel. Előtte kissé szétnyomkodom a szemeket kézzel.
Habzásig nagy lánggal főzöm, aztán leveszem egész ki lángra és 2-3 óra alatt puhára főzöm.
Egy hálós tésztaszűrővel leszűröm a natur mustot és 2 teáskanál citromsavat hozzákeverve üvegezem. Automatában 90/30 vagy lábasban forralt vízben 30 percig dunsztolom. A natur szőllőlé ezzel kész is. Iható magában is vagy szuper gyümölcsleves alap amibe már csak gyümölcsöket kell rakni.
A megmaradt héjat magot 2-3 dl vízzel visszateszem főni, hozzáöntöm a bodzaszörpöt, citromsavat (kóstoljuk a levet, hogy tetszik-e az ízvilág) . 30 percig közepes lángon főzöm, majd halpaszírozón átpréselem. A kipréselt levet felforralom és belekeverem a dzsemfixeket. 3 percig kevergetve főzöm, majd forrón üvegezem. Kissé folyósnak tűnhet, de dermedés után dzsem állagú lesz. A zselék hidegre téve dermednek a legjobban. Ha kihűlt mehet a polcra. A dzsemfixes alapanyagokat nem autómatázzuk, mert a zselé melegítve szétesik és belágyul.