
Időigényes a befőzése a sütés,főzés, befőzés miatt, így csak akkor érdemes nekiállni, ha rá tudunk szánni bőven időt.
A tökről lemosom az esetlegesen ráragadt sárdarabokat. Felszeletelem, talán ez a legnagyobb munka vele. A magházat kanállal vagy késsel kiszedem.
Egy adagot, amit megeszünk frissen, 180 fokon 70 percig sütöm légkeveréssel.
A befőzni szánt adagot csak 45 percig sütöm, amíg megpuhul annyira, hogy a héja lehúzható legyen és kissé karamellizálódjon. Egy tepsibe 3-4 kg tök fér, ha nagyobb a mennyiség, akkor adagonként kell sütnünk. Ez ha kész, akkor hagyom hűlni. 1-2 óra elteltével már nem olyan forró, ekkor lehúzom/vágom róla a zöld héjat és egy nagy lábosba kockázom. 8 liternyi tökhöz tettem 1,5 liter vizet és feltettem lassú tűzön főzni, hogy megpuhuljon. Kb. 1 óra múlva lesz annyira puha, hogy botmixerrel pépesíthető. Ha már nagyjából krémes, akkor teszek bele /8 liternyi krémhez/ 6 mokkáskanál aszkorbinsavat. Ez segíti a közeget savassá tenni, de nem savanyítja a krémet, szükséges a biztonságos befőzéséhez. Van aki almával keveri a savasság érdekében, de ez egyrészt igen elveszi a tök ízét, másrészt a különböző almafajták miatt, nem biztos, hogy mindegyikkel működik.Kevertem a krémhez 15 dkg cukrot is -ez el is hagyható-, mert mi kissé édesen szeretjük. Üvegezem és automatában 100/120 dunsztolom, ha nem rendelkezünk befőzőautomatával akkor nagynyomású készülékkel (megfelelő elektromos kukta vagy kukta) sípolástól -forrástól- számított 1 óra alatt kidunsztolható. (lásd Befőző alapok hőkezelés kuktában)
Ha csecsemőnek készülne és nem tudjuk fagyasztani, akkor csak a kukta lehet teljesen biztonságos megoldás. Ez a püré felhasználható majd leveshez, süteményhez.
Tök magja
Nagyon egészséges és igen finom is, így ki ne dobjátok! Pár darabot én hagyok kiszáradni, ebből jövőre ültetek saját növényt. A többi magot min. 8 órára, de akár 1 egész napra is sós vízbe áztatom. Kb. 3 dl vízbe 1,5 evőkanál sót teszek. Ez segít leválasztani a magról a húst, és a magot is sokkal-sokkal ízletessebbé teszi, rendkívül intenzív lesz majd az íze.
Amikor leszűröm,.akkor egy kissé áttörölgetem papírtörlővel, majd egy tepsibe szórom. Meglocsolom olivaolajjal és megsózom. 200 fokon sütöm kb. 20 percig, aranyszínű barnulásig. Ekkor már elkezdenek a szemek is pattogni. Átteszem egy tálba és még melegen megszórom kissé finom szemcsés sóval. Aki evett már ilyen házilag pirított magot, függő lesz az biztos.