
Ezt a krémet használhatjuk halas ételekhez,bárányhoz, szárnyasokhoz de akár süteménybe is. Hihetetlenül feldobja az ételt, érdemes kipróbálni. Üde citrusos íze van, egy kávéskanál elég belőle egy teljes halra pld.
A recept úgy alakult, hogy van ugyebár a marokkói citrom, de hát itthon ritkán elérhető a Meyer citrom ráadásul bio,hogy használhassuk a héját. Úgyhogy a kiinduló alap ez volt, de végül másként lett befejezve. A végeredmény így is szuper s hát ugye ez a lényeg.
Az erjesztési alap:
• 4 Db bio citrom
• 2 dl pfanner citromlé+ kb 1 dl. klórmentes víz
• 100g só (végén +kb.60g )
Citromokat megmossuk, végeiket levágjuk, félbevágom és a héjat bevagdalom. A befőttes üveg aljába sót teszek és a citromok mindkét oldalát is jól bedörzsölöm vele. Belehelyezem az üvegbe és rászórom a maradék sót,ráöntöm a citromlevet és még kb.1 dl tisztított vizet amennyi ellepi. Leszorítom -most pld. egy vízzel töltött pohárral- és 3 hétig állni hagyom, időnként átrázom. Figyeljük,hogy citrom sose ússzon a folyadék fölé, ha szükséges toljuk le vagy töltsünk még vizet hozzá.
3 hét múlva:
Ezek után a citromokat kiszedem, a belét kanállal kikaparom és csak a héjat fogjuk használni.
A héjat lemérem és min. 25% sótartalommal ledarálom késes aprítóba. Jelen esetben 215g héj volt és 60g sóval daráltam össze. Ha szükséges pici erjesztőlevet tehetünk hozzá a darálàskor.
Ennél a verziónál a fehér héjrész teljesen elveszti keserűségét, nem úgy mint a befőzésnél pld.
Ha kész a krém akkor üvegbe teszem és a polcon eláll évekig. Mindig tiszta kanállal nyúljunk bele.