Sárgarépát, fehérrépát minden évben teszek a fagyasztóba is, de lássuk a befőzését:

22 db 750ml-es üveghez (18 az ideális az automatába) 

5 kg #sárgarépa (kb. 3 kg pucolt menny.) 

5 kg #fehérrépa (kb. 3 kg pucolt menny.) 

3+3 liter víz

1,5 ekanál só

175ml almaecet

2 ekanál balzsamecet

A répákat meghámozom, végeiket levágom, majd karikázom. 

Egy mély min. 7-8 literes lábasba kb.3 liter vizet forralok és beleteszem a sót. 

Ha forr a víz, akkor belekerül először a fehérrépa, 15 percig nagy lángon forralom. A fehérrépákat elosztom az üvegekbe, majd ugyanebbe a vízbe szintén 15 percig forralom a sárgarépa karikákat. 

A sárgarépa szeleteket is elosztom az üvegekbe, majd a forraló léből minden üvegbe teszek egyenletesen. (kevés lesz a lé, de ez is a cél, hogy maradjon hely a felöntőlének) 

3 liter vízbe keverek 175ml házi almaecetet (kb. 5%-os) és 2 evőkanál balzsamecetet. Ez helyettesíthető szintén almaecettel, de a répának nagyon jót tesz ez az ízvilág. Evvel a felöntővel nyakig töltöm az üvegeket. Lezárom és automatában 100/120 dunsztolom ha nem rendelkezünk befőzőautomatával akkor nagynyomású készülékkel (megfelelő elektromos kukta vagy kukta) sípolástól -forrástól- számított 1 óra alatt kidunsztolható. (lásd Befőző alapok hőkezelés kuktában)

Ez az alap nem a húslevesbe való, de szuper rizshez, krémleveshez, kínai szószokba vagy gyors vadasmártáshoz is.

A leve enyhén savanykás, de nemigazán érezhető ecetesnek. Az ecet helyett használható üvegenként 1 mokkáskanál ascorbinsav is, ha nem szeretnél savanyú ízt.