
Előrebocsátom, hogy aki sárgadinnye ízt vár tőle az csalódni fog. A sárgadinnye befőzve sosem lesz olyan intenzív ízű, mint frissen. De hát télen az ember kevesebbel is beéri.
18 üveghez mérten:
18 db őszibarack
Kb 6 kg sárgadinnye
2-2 db sárga és zöldcitrom
1 vaniliarúd /elhagyható/
36 evőkanál cukor
Minden üvegbe teszek 1 db őszibarackot kockázva -előtte a héj lehúzva- és a maradék helyet feltöltöm kockázott sárgadinnyével.
Minden üvegbe rakok 2-2 evőkanál cukrot.
4,5 liter vizet felforralok amibe mehet a vaniliarúd kikaparva és ha felforrt akkor a citromok leve. A felöntőlével megtöltjük az üvegeket és automatázzuk 90/30,ha nem rendelkezünk automatával, akkor lábasban is kidunsztolhatjuk gyöngyöző vízben 30 perc alatt. (lásd Befőző alapok vizes dunsztolás)
.
A képen még citromkarikákkal látható a befőtt de ez a próba nem vállt be, mert később megkeserítette a levet. Így ezt nem javaslom.
A sárgadinnyét, bármennyire is szeretnénk, önmagában nem tudjuk befőzni. A savasságát csak citrommal és vagy barackkal lehet a legoptimálisabban elérni.