Héj eltávolítás barackról

Hasonlóan készül, mint a sima őszi befőtt, de miután itt az ízek összeérnek, egy teljesen más ízű befőttet kapunk.

31 üvegre mennyiség:

6 kg kemény őszibarack

10 kg kemény sárgabarack /a mandula alakú a legjobb hozzá/

1,5 kg cukor

3 kávéskanál aszkorbinsav vagy citromsav

Sima víz

Az őszibarackok alját keresztbe megvágjuk, majd forró vízbe dobjuk pár percre. Ha göndörödik a vágásnál, akkor jeges vízbe átrakjuk, így a héja könnyen lehúzható. A sárgabarackot megmossuk, majd feldaraboljuk. A héja marad rajta. Az üvegek aljába teszünk 1/3-ig sárgabarackot, majd őszit 1/3 arányban és ismét a sárgabarack jön. Így jól át tudják venni egymás ízét. Minden üvegbe kerül 2 evőkanál cukor. 1,5 literes kancsót megtöltök vízzel és teszek bele 1 kávéskanál aszkorbinsavat. Evvel öntögetem fel a befőtteket, kb. három kancsóval fogy el. Az aszkorbin vagy citromsav itt azért szükséges, mert a kemény, még kissé éretlen barackok könnyen barnulnak. Vízzel annyira töltsük meg, hogy egy kevés levet még fog engedni. Kb. nyakig jó. Lezárom az üvegeket és 85/30 automata,ha nem rendelkezünk automatával, akkor lábasban is kidunsztolhatjuk gyöngyöző vízben 30 perc alatt. (lásd Befőző alapok vizes dunsztolás)