
A fagyasztóban helyhiánnyal küzdök, úgyhogy itt az ideje a fagyasztott gyümölcsöket feldolgozni. Ezt a lekvárt el lehet készíteni úgy is, hogy a gyümölcsöket összefőzzük, de némi plusz munkával különleges ízélményt kapunk, ha a két gyümölcsöt külön-külön készítjük el lekvárnak, majd csak az üvegben öntjük össze. Így nem egy vegyes ízvilágot kapunk, hanem külön érezhetjük a két ízt. Olyan mintha hol sárgabarackba, hol eperbe harapnánk.
17-20 db kisüveghez:
4,5 kg sárgabarack
1,5-2 kg eper
2 kg cukor
fél mk kanál citromsav
A sárgabarackot 1,5 kg cukorral, az epret 0,5 kg cukorral kb. 24 órára alatt hagyom kiolvadni, de ha esetleg friss gyümölccsel dolgozunk, akkor is. Másnap kis lángon felteszem főni, mindkettő 1,5-2 óra alatt lekvárrá sűrűsödik. (Fedő nélkül, folyamatosan kevergetve és lehabozva) Az eperlekvárba a legvégén belekeverem a citromsavat, hogy ne barnuljon be. Az üvegek aljába háromnegyedig sárgabarack lekvárt töltök, majd nyakig kanalazok rá eper lekvárt. Kiskanállal kissé átkeverem (nem kell aggódni, csak kissé keveredik össze). Miután nem szeretném fejreállítani így automatában 90/30 kidunsztolom,ha nem rendelkezünk automatával, akkor lábasban is kidunsztolhatjuk gyöngyöző vízben 30 perc alatt. (lásd Befőző alapok vizes dunsztolás)