
3 kg paradicsom
1 kg paprika
6 gerezd fokhagyma
0,5 kg hagyma (pucolt mennyiség)
A paradicsomok héját eltávolítom A paprikát mosom, csumázom, kicsire szeletelem.
A fokhagymáról lehúzom a héjat, felezem.
A hagymát héjazom, kis kockákra vágom.
A lábasba alulra egy kis vizet önntök, rá a paradicsom, majd a hagyma, fokhagyma. Tetejére a paprika és kb annyi víz, hogy a feléig érjen.
Kis lángon 1,5 órát főzöm.
Ezután botmixerrel krémesítem. Nekem van levesfőzőm, amibe könnyen krémesíteni tudok így abba még utána be is szoktam tenni. Ez persze elmaradhat, hisz a pörkölt főzéskor úgyis szétfő.
Automatában 90/30 dunsztolom,ha nem rendelkezünk automatával, akkor lábasban is kidunsztolhatjuk gyöngyöző vízben 30 perc alatt. (lásd Befőző alapok vizes dunsztolás)
.
8 db 3 dl-es üvegnyi mennyiség lesz, 1-1 adag kb. 600g húsnyi pörkölthöz ideális.
Felhasználáskor szalonnán megpirítom a hagymát, megpirítom a húst, ráteszem a pirospaprikát és minimális vízzel (vagy aki szereti az borral) fél órát abálom a húst. Ezután teszem rá a pörkölt alapot és készre főzöm.
Az alapot lehet bazsalikommal, oregánóval és némi darált hússal tésztafeltétként is használni, de lehet levesalap vagy kenőke is babbal vagy más sűrítővel belőle.