Kiváló alap télire zselének a túrótortára de akár egy gyümölcslevest is fel tudunk vele dobni.

Télen csak annyi a dolgom, hogy belekeverek megfelelő mennyiségű expressz dzsemfixet, megszórom a joghurt vagy túrótorta tetejét fagyasztott gyümölccsel és kész is.

Kb. 17 kis üveghez (2 dl) :

2 kg pirosribizli (fagyasztott is jó)

80 dkg cukor

A ribizliket egy nagyobb lábasba teszem, ráöntöm a cukrot és egy napig állni hagyom. Ez idő alatt megrepednek a szemek és kioldódik az íz. Másnap felöntöm kb. 1 liter vízzel és pár órát állni hagyom. Leszűröm, a fennmaradó épp szemekből is kinyerem a nedvességet paszírozóval vagy lassúpréssel egy külön lásba, mert ez az adag habosodik majd. A tiszta leveket kis üvegekbe áttöltöm (egy tortára elég 2 dl zselé) Lehabozom a magokból nyert levet és ezt is üvegezem. Automatában 90/30 dunsztolom,ha nem rendelkezünk automatával, akkor lábasban is kidunsztolhatjuk gyöngyöző vízben 30 perc alatt. (lásd Befőző alapok vizes dunsztolás)