
Lassúpréssel készítve megússzuk az órákig tartó szárazást, erre nincs szükség, simán viszi a gép.
6 kg piros v. fekete ribizli
3 kg cukor
GUMIKESZTYŰ!! Különben nyakig lilák leszünk
A ribizlit vízbe áztatom mosogatóba és a víz tetejére feljövő leveleket, botokat szűrővel lefölözöm. Két külön lábasba rakom szárastúl. Az egyik felébe teszek 1 kg cukrot és gumikesztyűs kézzel alaposan eldolgozom a ribizlivel úgy, hogy szétnyomkodom közben a szemeket. Ha nagyjából homogén, akkor szobahőmérsékleten egy éjszakára vagy akár egy egész napra is félreteszem lefedve. A kioldódó lé lesz a szörp. Másnap felteszem főni és kb.15 percig főzöm majd szűrőn leszűröm és a sűrű magos tartalmat átengedem lassúprésen. Ebből a kipréselt léből kb. a felét teszem hozzá a szörphöz csak, különben túl sűrű lenne . A többi préselt levet félreteszem a lekvárhoz. A szörpöt egy magas lábasba teszem, teszek hozzá még 0,5 kg cukrot és 15 percig főzöm nagy lángon. Ekkor letisztul és nem fog habosodni később illetve ha csak a sima préselt levet főzzük be, akkor fura íze lesz. A forralás után a szörpöt üvegezem és automatában 90/30 dunsztolom, ,ha nem rendelkezünk automatával, akkor lábasban is kidunsztolhatjuk gyöngyöző vízben 30 perc alatt. (lásd Befőző alapok vizes dunsztolás)
Kb. 6 üveg szörp lesz belőle.
Ha kész a szörp, akkor lepréselem a másik 3 kg ribizlit is és a kipréselt léhez teszem a szörpből megmaradt levet és 1,5 kg cukrot. Ezt is felteszem főni egy magas lábasba nagy lángon először. Ha már forr, akkor lehabozom és leveszem a lángot. Kb. 30-40 perc múlva kistányéron tesztelem, hogy jó-e. Ha igen, akkor üvegezem. Kb. 20 kis üveg lesz belőle. Ha nem akarjuk vizes dunsztba rakni és sikerült forrón üvegezni, akkor elég a szárazdunszt – fejreállítjuk az üvegeket pár percre a vákumért, majd becsomagolva takarókba vagy hűtőládába lassan engedjük kihűlni-. Én nem szeretek már evvel vacakolni, inkább berakom az automatába 90/30,ha nem rendelkezünk automatával, akkor lábasban is kidunsztolhatjuk gyöngyöző vízben 30 perc alatt. (lásd Befőző alapok vizes dunsztolás)
A szárazanyagot tüll alatt napon kiszárítom és isteni tea lesz belőle télire.