
A hagyományos befőzéssel szörp és lekvár készül egyszerre.
A gyümölcsöt megmossuk és leszárazzuk.
1 kg gyümölcshöz 70 dkg cukrot keverünk és kézzel kissé megnyomkodjuk esetleg botmixerrel rásegítünk. Feltesszük a tűzhelyre de épp csak addig, hogy elolvadjon a cukor.
Egy éjszakára hűvösre tesszük. Másnap átpaszírozzuk /rongyon vagy paszírozóban/ a léből lesz a szörp, ezt üvegekbe töltjük és automatában 90/30 tartósítjuk,ha nem rendelkezünk automatával, akkor lábasban is kidunsztolhatjuk gyöngyöző vízben 30 perc alatt. (lásd Befőző alapok vizes dunsztolás)
A megmaradt püré lesz a lekvár. 60 dkg cukrot teszünk 1 kg püréhez és evvel addig főzzük, míg meg nem kocsonyásodik. Üvegekbe töltjük és fejreállítjuk pár percre.
Mióta van lassúprésem én már ebbe készítem, de az eljárás ugyanaz.