
Nagyon szeretem a pho tartalmas/teljes ízvilágát, nem beszélve arról, hogy mind a testnek, mind a léleknek igazi energiabomba. Könnyű, mégis laktató, telis- tele fontos aminosavakkal, ásványi anyagokkal és ízekkel. A Magyar konyhához szokott embereknek, az ízvilága frissítő újdonság. Az egyetlen igazi hátránya, hogy rengeteg időt igényel az alap elkészítése, ami a hétköznapokban nem túl előnyös. De befőzéssel ezt is egyszerűsíthetjük, így már fél óra alatt is elkészíthetjük frissen.
Ahogy Én készítem (16 üveghez, üvegenként 2 adagnyi mennyiség lesz)
.
1.lépésben csont alaplé készül:
Az eredeti pho marhahús és csont alaplével készül. Aki szereti, használhat marhát is, de őszintén nem érzek annyi különbséget a végeredményben, hogy ezt használjam,én disznócsontbóll főzöm.
2 kg csontot kb 10 liter vízben 1 evőkanál sóval és 2 mokkáskanál egész fekete borssal 3-4 órát főzök kis lángon.
A csontokat kiszedem és leszűröm a levet egy tésztaszűrőn. (hab eltávolítása)
2.lépésben a fűszerekkel főzzük:
Hozzávalók:
2 nagy vöröshagyma félbevágva
15 dkg friss gyömbér felszeletelve
10 csillagánizs (nagy méretű!)
2 rúd fahéj (nagy méretű!)
14 zöld kardamom vagy 3 mokkáskanál őrölt
12 szegfűszeg
2 kiskanál koriandermag
4 evőkanál só
Ezután egy tapadásmentes palacsintasütőben megperzselem a hagymát és a szeletelt gyömbért. Ha már kissé feketednek, akkor a leszűrt lébe átteszem. Ugyanebben a palacsintasütőben pattogásig pirítom a fűszereket. Majd átteszem ezeket is a leszűrt lébe. Kardamomot őröltet kaptam, így ebből 3 mokkáskanállal teszek a lébe (ezt nem pirítom) Megsózom a levet és kis lángon 1,5-2 órát főzöm. Ezután ismét leszűröm.
A forró alaplevet üvegezem és automatában 100/120 ha nem rendelkezünk befőzőautomatával akkor nagynyomású készülékkel (megfelelő elektromos kukta vagy kukta) sípolástól -forrástól- számított 1 óra alatt kidunsztolható. (lásd Befőző alapok hőkezelés kuktában)
Fogyasztáskor 15-20 dkg zöldséget vagy gyufára vágok vagy leginkább kész fagyasztott zöldségkeveréket használok (pld Lidl bambuszos). A zöldségeket kis szezámolajon megpirítom, a tepsi másik felében pedig 1-2 tojást.
A rizstésztát az előirtak szerint megfőzöm.
Közben a kész alaplevet felforralom, teszek bele chiliszószt, 2-3 kanál osztriga vagy halszószt és időnként padthai szószt is. Ebbe rakom a pirított zöldséget és tojást. Majd mehet bele a tészta.
Húst ritkán szoktam bele tenni, de kerülhet bele főtt marhahús vagy kacsa illetve tyúkhúslevesből maradt hús is vagy esetleg garnéla .
Ami elmaradhatatlan az eredeti pho receptből a frissen rávágott újhagyma, bazsalikom és koriander, de szokták csírákkal is gazdagítani.
A legvégén érdemes lime-al is kissé meglocsolni.
Nyami
Ui:Az alaplevet bármilyen rizstésztás egytálételhez is használhatjuk.