Nagyon szeretem a pho tartalmas/teljes ízvilágát, nem beszélve arról, hogy mind a testnek, mind a léleknek igazi energiabomba. Könnyű, mégis laktató, telis- tele fontos aminosavakkal, ásványi anyagokkal és ízekkel. A Magyar konyhához szokott embereknek, az ízvilága frissítő újdonság. Az egyetlen igazi hátránya, hogy rengeteg időt igényel az alap elkészítése, ami a hétköznapokban nem túl előnyös. De befőzéssel ezt is egyszerűsíthetjük, így már fél óra alatt is elkészíthetjük frissen. 

Ahogy Én készítem (16 üveghez, üvegenként 2 adagnyi mennyiség lesz) 

1.lépésben csont alaplé készül:

Az eredeti pho marhahús és csont alaplével készül. Aki szereti, használhat marhát is, de őszintén nem érzek annyi különbséget a végeredményben, hogy ezt használjam,én disznócsontbóll főzöm. 

2 kg csontot kb 10 liter vízben 1 evőkanál sóval és 2 mokkáskanál egész fekete borssal 3-4 órát főzök kis lángon. 

A csontokat kiszedem és leszűröm a levet egy tésztaszűrőn. (hab eltávolítása) 

2.lépésben a fűszerekkel főzzük:

Hozzávalók:

2 nagy vöröshagyma félbevágva

15 dkg friss gyömbér felszeletelve

10 csillagánizs (nagy méretű!) 

2 rúd fahéj (nagy méretű!) 

14 zöld kardamom vagy 3 mokkáskanál őrölt

12 szegfűszeg

2 kiskanál koriandermag 

4 evőkanál só

Ezután egy tapadásmentes palacsintasütőben megperzselem a hagymát és a szeletelt gyömbért. Ha már kissé feketednek, akkor a leszűrt lébe átteszem. Ugyanebben a palacsintasütőben pattogásig pirítom a fűszereket. Majd átteszem ezeket is a leszűrt lébe. Kardamomot őröltet kaptam, így ebből 3 mokkáskanállal teszek a lébe (ezt nem pirítom) Megsózom a levet és kis lángon 1,5-2 órát főzöm. Ezután ismét leszűröm. 

A forró alaplevet üvegezem és automatában 100/120 ha nem rendelkezünk befőzőautomatával akkor nagynyomású készülékkel (megfelelő elektromos kukta vagy kukta) sípolástól -forrástól- számított 1 óra alatt kidunsztolható. (lásd Befőző alapok hőkezelés kuktában)

Fogyasztáskor 15-20 dkg zöldséget vagy gyufára vágok vagy leginkább kész fagyasztott zöldségkeveréket használok (pld Lidl bambuszos). A zöldségeket kis szezámolajon megpirítom, a tepsi másik felében pedig 1-2 tojást. 

A rizstésztát az előirtak szerint megfőzöm. 

Közben a kész alaplevet felforralom, teszek bele chiliszószt, 2-3 kanál osztriga vagy halszószt és időnként padthai szószt is. Ebbe rakom a pirított zöldséget és tojást. Majd mehet bele a tészta. 

Húst ritkán szoktam bele tenni, de kerülhet bele főtt marhahús vagy kacsa illetve tyúkhúslevesből maradt hús is vagy esetleg garnéla . 

Ami elmaradhatatlan az eredeti pho receptből a frissen rávágott újhagyma, bazsalikom és koriander, de szokták csírákkal is gazdagítani. 

A legvégén érdemes lime-al is kissé meglocsolni.

Nyami 

Ui:Az alaplevet bármilyen rizstésztás egytálételhez is használhatjuk.