Szerintem kevés ember van kis hazánkban aki ne imádná a káposztás tésztát, lángost vagy leveles tésztát. Egy a gond vele, hogy igencsak időigényes a káposzta elkészítése. Ezért én ha tehetem, akkor nagyobb mennyiségben elkészítem és adagokban lefagyasztom.

Hozzávalók 6 adaghoz:

2200g káposzta

6 ekanál cukor

100 ml olaj

2 dl víz

6 teáskanál só

kb 2 mk kanál bors

A káposzta torzsáját eltávolítom, a felső leveleket leveszem, majd negyedelem. Nekem van aprítógépem, így abban készítem, de akinek nincs az le is reszelheti.

Egy tapadásmentes lábasba 4 evőkanál cukrot teszek és nagy lángon olvasztom (karamellizálom) . Amikor elkezd barnulni, akkor kevergetem és amint sötétbarnára vált azonnal ráöntöm az olajat, majd beleöntöm a káposztát. Gyorsnak kell lenni, hogy le ne égjen a cukor. Átkeverem, hogy mindenhova jusson a karamelles cukorból és közben sózom és borsozom. Mi kissé édesebben szeretjük, ezért adok hozzá még 2 kanál cukrot, de itt mindenki kóstolja, hogy mi számára a megfelelő. 

10percig nagy lángon fedő alatt párolom-pirítom, direkt nem keverve, hogy kissé le tudjon kapni. Ekkor átkeverem majd újabb 5 percig párolom fedő alatt. Ezután leveszem a tetőt és még kb. 10 percig kisebb lángon, kevergetve kifőzöm a vizet belőle.

Ha kihűlt, akkor dobozokba teszem és lefagyasztom. Befőzve is tartósítható, az olaj miatt kuktát javasolnék 1 órát. De Nekünk ez a tartósítás nem jött be, fura szaga lesz a káposztának így.

Felhasználáskor a káposztát vagy mikróban vagy a konyhapulton kiolvasztom, kissé átpirítva olyan, mintha friss lenne. Ha leveles tésztába teszem, akkor keverek bele némi lisztet és egy tojást, így egyben marad a töltelék.