
Az ivólevet mindenki saját íze szerint készíti, nekünk ez az ízvilág a megfelelő:
•10 paradicsomos üveg
•10 kg paradicsom (6-7 liter lé lesz belőle)
•7 evőkanál cukor
•2 evőkanál só
•20 tekerés őrlős bors
A paradicsomot alaposan megmossuk, az alját keresztben bevagdossuk és forró vízbe majd pár perc múlva jeges vízbe dobjuk. Így egy mozdulattal le tudjuk fejteni a héját. A szár részt én most kivágtam, mert a szárazanyagot is fel akartam használni sűrített paradicsomnak, de ha a szárazanyagot nem használjuk fel, akkor ezt kihagyhatjuk, viszi a gép. Átengedjük a présen a paradicsomot. A levet mi nyersen nem szeretjük, így feltettem lassú tűzön főni és fűszereztem. Aki nyers paradicsomlevet szeretne az természetesen ezt a lépést kihagyhatja. Kb. 15 perc múlva már elveszik a nyers íze, ekkor üvegezhető és automatában 90/30 kidunsztolom. Lábasban is dunsztolható gyöngyöző vízben 30 perc.
◇◇◇◇◇◇◇◇◇◇◇◇◇◇◇◇◇◇◇◇◇
☆A maradék szárazanyagból sűrített paradicsomot készítettem:
•8 kisüveg
•A 10 kg paradicsom szárazanyagja
•1,5 kg paprika/most maradt a lecsóból,.de a kápia a legjobb/
•4 gerezd fokhagyma
•1 közepes fej hagyma
•2 teáskanál őrölt paprika
•Fél evőkanál só
•2 evőkanál cukor
•Bors,kömény
A paprikákat sütőben 185 fokon 20 perc alatt kissé pirulásig sütöttem héjukkal felfelé. A legjobb ha egészben tesszük be a paprikát, de nekem most volt már szeletelt. A megsült paprikákat késes aprítóba tettem,a hagymát és a fokhagymát is. Ha kápiát használunk, annak le kell húzni a héját, a tv vagy lecsópaprikát nem szükséges.Egy lábasba összeöntöttem a paradicsommal és lassú tűzön főztem kb. 15 percig a fűszerekkel. Kis üvegeket töltöttem, hogy 1-1 adagnyi legyen majd pörkölthöz, paradicsomos káposztához, sültekhez stb.
Az üveget 90/30 automatáztam,ha nem rendelkezünk automatával, akkor lábasban is kidunsztolhatjuk gyöngyöző vízben 30 perc alatt. (lásd Befőző alapok vizes dunsztolás)