Az ivólevet mindenki saját íze szerint készíti, nekünk ez az ízvilág a megfelelő:

•10 paradicsomos üveg

•10 kg paradicsom (6-7 liter lé lesz belőle)

•7 evőkanál cukor

•2 evőkanál só

•20 tekerés őrlős bors

A paradicsomot alaposan megmossuk, az alját keresztben bevagdossuk és forró vízbe majd pár perc múlva jeges vízbe dobjuk. Így egy mozdulattal le tudjuk fejteni a héját. A szár részt én most kivágtam, mert a szárazanyagot is fel akartam használni sűrített paradicsomnak, de ha a szárazanyagot nem használjuk fel, akkor ezt kihagyhatjuk, viszi a gép. Átengedjük a présen a paradicsomot. A levet mi nyersen nem szeretjük, így feltettem lassú tűzön főni és fűszereztem. Aki nyers paradicsomlevet szeretne az természetesen ezt a lépést kihagyhatja. Kb. 15 perc múlva már elveszik a nyers íze, ekkor üvegezhető és automatában 90/30 kidunsztolom. Lábasban is dunsztolható gyöngyöző vízben 30 perc.

◇◇◇◇◇◇◇◇◇◇◇◇◇◇◇◇◇◇◇◇◇

☆A maradék szárazanyagból sűrített paradicsomot készítettem:

•8 kisüveg

•A 10 kg paradicsom szárazanyagja

•1,5 kg paprika/most maradt a lecsóból,.de a kápia a legjobb/ 

•4 gerezd fokhagyma

•1 közepes fej hagyma

•2 teáskanál őrölt paprika

•Fél evőkanál só

•2 evőkanál cukor

•Bors,kömény

A paprikákat sütőben 185 fokon 20 perc alatt kissé pirulásig sütöttem héjukkal felfelé. A legjobb ha egészben tesszük be a paprikát, de nekem most volt már szeletelt. A megsült paprikákat késes aprítóba tettem,a hagymát és a fokhagymát is. Ha kápiát használunk, annak le kell húzni a héját, a tv vagy lecsópaprikát nem szükséges.Egy lábasba összeöntöttem a paradicsommal és lassú tűzön főztem kb. 15 percig a fűszerekkel. Kis üvegeket töltöttem, hogy 1-1 adagnyi legyen majd pörkölthöz, paradicsomos káposztához, sültekhez stb.

Az üveget 90/30 automatáztam,ha nem rendelkezünk automatával, akkor lábasban is kidunsztolhatjuk gyöngyöző vízben 30 perc alatt. (lásd Befőző alapok vizes dunsztolás)