6,5-7 liter (23 kis üveg) 

A lekvárhoz javaslom kezeletlen bio narancs és citrom használatát, mert itt mindent bele főzünk! 

Nekem a narancslekvár krémes, kissé savanyú de lekvárhoz mérten szelíden édes és csak enyhén kesernyés. A héj daraboktól pedig mentes – itt kérek elnézést az olaszoktól, de ez olyan, mint a pizza , legjobb a magyaros Egyszóval most nem egy tradicionális sziciliai lekvárt hoztam Nektek, hanem saját verziót. 

6 kg narancs

0,5 kg citrom

2 kg cukor

10 szem zöld kardamon vagy 2 teáskanál őrölt (elhagyható, de isteni ízt ad Neki) 

3 púpos kávéskanál citromsav

1 nagy fahéj (16g)

200g zselatin

4,5 kg narancs héját zöldséghámozóval vékonyan levágom és egy lábasba halmozom. A maradék 1,5 kg narancs héját negyedelve levágom a lekvárba nem kerül bele. Az összes pucolt narancsról a maradék fehér részt levágom, mert ettől lenne keserű a lekvár. 

A fél kg citromról zöldséghámozóval levágom a héjat vékonyan és a fehér részt erről is eltávolítom. 

A narancsot és a citromot kimagozom és negyedekre vágom egy nagyobb lábasba külön.

Héjakat 30 percig főzöm annyi vízben, hogy ellepje, ennyi idő alatt megpuhul. Félreteszem hűlni és ha már nem túl forró akkor leturmixolom (botmixerrel nem működik) 

A negyedelt gyümölcsökre ráöntöm a turmixolt héjakat, cukrot, citromsavat, ledarált kardamomot és beleteszem a fahéjat. 

Mennyiségtől függően az egész 1,5-2 órát fő, ha a narancsszelet megpuhult, akkor botturmixal krémesítem. 

Hideg vízben (5-600ml) 200g zselatin feloldok és belekeverem..5-6 percet hagyjuk kis lángon bugyogni (ne lobogjon, mert a zselatin szétfő). Ettől a mennyiségtől hidegen zselé állaga lesz, de meleg sütire kenve krémessé válik. Ha nem szeretnéd ennyire zselésnek, akkor a feléig is csökkenthető a zselatin.

Üvegezem forrón és mehet a polcra. Nem kell hőkezelni.