Családunk gyerekágát ledöntötte az influenza és ilyenkor szinte mindig átmegyek füves nénjébe Jönnek a gyógyfüvek, hagyományos gyógymódok illetve óránként préselem a narancslevet, hogy a lehető legtöbb C vitamint juttassak a már beteg és a még nem beteg családtagokba. 

A narancslét megisszuk, a szárazanyag megy a fagyasztóba és később lekvárba vagy süteménybe kerül. De ebbe a mennyiségbe a héja se kerül szemétbe nálunk, hála egy régi görög származású kolléga receptjének.

A narancsokat préselés előtt szódabikarbónás vízve áztatom az esetleg vegyszerek kioldódásáért. /2,5 l vízbe egy zacskó 80g-os szódabikarbona/ Ha félsz a vegyszermaradványoktól, vehetsz Bio-t.

4 narancs héját felteszem főni 1 liter vízbe 3,5g citromsavval. Kb 15 perc alatt fedő alatt puhára fő. Ha kissé kihűlt akkor turmixba teszem /a botmixer itt nem megoldás, mert darabos marad/ és krémesre aprítom. Ebből a mennyiségből 600-650ml lesz. Ez a sűrítmény kerül befőzésre. A kis mennyiség miatt én ezt lábasban fedő alatt főzöm ki, forrás után 30 percig, de automata 90/30 is lehet.

Felhaszmáláskor 1 dl sűrítményt kell elkeverni 1 liter vízzel és 10 dkg cukorral, így optimálisan 2-3 dl-es üvegekbe érdemes eltenni.

Nagyon finom üdítőital lesz ami erősen narancs ízű kissé grépfruitos kesernyével. Ez a mennyiség végül 6-7 liter üditőitalt ad majd ki.

Bár sokat olvasni a citrus félék héjának veszélyéről, az ellenkezője is olvasható, miszerint roppant sok vitamin én ásványi anyag van benne.Egy biztos! Nagyon finom