
8 nagy tányér bodza
150g mentalevél (szár nélkül)
5 zöldcitrom
2 liter víz
1 ekanál őrölt zöld kardamom
1 ekanál citromsav
3 kg cukor
A mentát szárral együtt megmosom és lehúzom a leveleket. A bodzát a nagyobb szárairól levágom (csak a virág kell). A lime-ot meghámozom úgy, hogy a fehér héj ne maradjon rajta, mert megkeseríti. A lime húsát felkarikázom. Az egészet egy tálba teszem és felöntöm 2 liter vízzel.
Gyöngyözve fedő alatt – az illóolajok nem távozzanak- 10 perc főzöm, hogy kissé megfonnyadjon. Félreteszem hűlni és ha már kissé kihűlve turmixolom. A lébe teszem a cukor, kardamomot és kis lángon 1,5 órát főzöm. Ekkor leszűröm és forrón üvegezve mehet a polcra. A magas cukortartalom miatt eláll, nincs szükség befőzésre,de figyelni kell, hogy forrón kerüljön az üveg lezárásra. Fogyasztáskor még tegyünk bele friss citromlevet, hogy kiemelje az ízeket.