4,5 kg meggy

2 kg cukor /csökkenthető ízlés szerint, de akkor a szörp híg lehet/

Citromsav

A meggyet hosszú órákon át kimagozzuk, majd egy nagy lábasba téve megszórjuk a cukorral. Kézzel alaposan átnyomkodjuk, majd min. egy éjszakára, de akár 2 napra is, szobahőmérsékleten hagyjuk, hogy levet eresszen. Majd egy szűrőbe öntjük és a sima, tiszta levet leengedjük. 

Ez lesz a szörp, amihez literenként teszünk 1 mokkáskanál citromsavat /a savanyúbb fajtákhoz nem szükséges/ és ha még szükségesnek érezzük, akkor cukrot. Fajtánként változó, hogy mennyit igényel. Kóstolgatni szoktam, felöntök egy kanálnyit vízzel és pótolom amit kell. 

A hideg szörpöt üvegezem és automatába 90/30 dunsztolom. Ha nincs automata, akkor a lét forraljuk 10-15 percig, majd forrón üvegezés után mehet a szárazdunsztba.

A leszűrt meggy darabokból lesz a lekvár. Egy nagyobb lábasba feltesszük közepes lángon fedő nélkül főni. Ahogy középen megjelenik lé, azt én merőkanállal ki szoktam merni, így hamarabb kifő a lekvár. Min. 2 óra szükséges neki, ha már kavaráskor nem érzünk az alján folyadékot, akkor kész. Botturmixal vagy paszírozóval krémesítjük és forrón üvegezzük. Ha mindvégig forrón dolgozunk, akkor nem szükséges automatázni, ha viszont hagytuk kihűlni, akkor automatában 90/30 dunsztoljuk.