
A málnánk az utolsó terméseit adja, így elérkezettnek láttam az időt ezt a csodát elkészíteni, amin lassan egy éve kattogok. Tavaly egy kedves kolléga lekváros-linzeres süteménye óta várom, hogy nekünk is legyen ilyen lekvárunk, mert olyan elképesztően jó volt, hogy alig bírtam abbahagyni
A szükséges meggy és a folyamatosan érő málnák azóta a fagyasztóban várta sorsát, de ma megkoronázták a napomat, minden munka ellenére
7 kg meggy és 2 kg málna mennyiséggel készült.
A meggyet előző este egy lábasba tettem kiolvadni 4 kg cukorral. Reggel feltettem a tűzre és annyira melegítettem, hogy a leve feloldódjon a cukorral. Ekkor egy szűrőn leszűrtem a meggyet.
A málnát 1,5 kg cukorral feltettem a tűzre és addig főztem amíg szét nem estek a szemek. Ekkor félretettem hűlni, majd mikor már nem volt forró, lassúprésen átengedtem. Akinek nincs az paszírozhatja is. 2 liter málnalevet kaptam, ezt hozzáöntöttem a meggyléhez.
A maradék málna pépet még egyszer feltettem a tűzre 0,5 kg cukorral és úgy 2 dl vízzel így a maradék málnavelő is le tud vállni a magról. Ezt újra átengedtem lassúprésen /szintén paszírozható/ és az így keletkezett 1 liter levet a meggy szemekkel tettem fel főni lekvárnak. Tettem hozzá még 3 merőkanál levet is a szörpből. A szörpöt üvegeztem míg főtt a lekvár és 90/30 automatáztam, miután hideg alapanyaggal dolgoztam.
A lekvár kb. 2 óra lassú főzés után lett megfelelő, ekkor botmixereztem és pár percig még főztem. Üvegekbe töltöttem és bár a lekvárnak elég a száraz dunszt is, de azért biztos ami biztos, 90/30 automatáztam. ha nem rendelkezünk automatával, akkor lábasban is kidunsztolhatjuk gyöngyöző vízben 30 perc alatt. (lásd Befőző alapok vizes dunsztolás)
A lassúprésből megmaradt málna velőt és magot a sütőben aszaltam 40 fokon, a gyümölcsteába remek kiegészítés lesz.