
Ez a lecsó ötvözi a ratatulle és a török lecsó ízvilágát, szerintem zseniális a rengeteg zöldfűszerrel. Rengeteg munka van vele ezt nem akarom vitatni, de ha egy munkával lesz 12 adagnyi, akkor igazán megéri. Jó módja a cukkini és a padlizsán befőzésének is, a fűszereket pedig mindenki a saját ízlésére formálhatja.
12 db 600ml-es üveghez:
3 kg paradicsom
2 kg ( 6 db kicsi) padlizsán
2 kg cukkini
1 kg hagyma
5 db pritamin paprika
5 tk fokhagymakrém (vagy 5 gerezd)
só, bors
9 ág bazsalikom (vastag szárat nem használom)
3 ág rozmaring
4 ág lestyán
1 csomag petrezselyem (csak levél)
30ml balzsamecet
*Padlizsán megmosom, szár véget levágom és szeletelem. Egy nagyobb tálba teszem és kb 3 teáskanál sóval hagyom, hogy levet eresszen.
*Cukkinivel ugyanígy járok el. Nem hámozom, mert ehhez így marad egyben.
*Pritamint mosom, csumázom és apró kockákra vágom.
*Paradicsomot mosom és eltávolítom a héját a szokásos forró vizes fürdővel, a szár csumákat kivágom és erős turmixban pépesítem.
Ha már levet eresztett a padlizsán (kb. 1 óra) akkor 220 fok olivaolajon 20 perc alatt megkapatom sütőben, a fele időben átkeverve.
*A hagymát hámozás után felaprítom, és egy nagy lábasban (10 literes) megabálom olivaolajon, majd ha már üveges, akkor hozzáteszem a pritamint is majd ráöntöm a pépes paradicsomot, mehet bele a cukkini.
*A bazsalikomot, lestyánt, rozmaringot, petrezselymet letépkedem a szárról és felaprítom. A már kissé fővő alapba mehetnek a zöldfűszerek Sózom, borsozom, és belekeverem a fokhagymát. Ha nem túl édes a paradicsom, akkor mehet bele 1-2 evőkanál cukor. 15 percig kis lángon főzöm,hogy a zöldfűszerek és a cukkini kissé megpuhuljon.
Beleteszem a megsült padlizsánt, átkeverem és teszek hozzá kb. fél liter vizet illetve a balzsamecet a legvégén.
Üvegezem úgy, ne maradjon légrés benne és minden zöldséget lé takarjon. Ha esetleg elfogyna a lé, akkor paradicsomlével vagy vízzel pótolni szükséges.
Automata 100/120 ha nem rendelkezünk befőzőautomatával akkor nagynyomású készülékkel (megfelelő elektromos kukta vagy kukta) sípolástól -forrástól- számított 1 óra alatt kidunsztolható. (lásd Befőző alapok hőkezelés kuktában)
Fogyasztható magában körettel, de piríthatunk alá darálthúst, gombát….