
Abban gondolom egyetérthetünk, hogy igazán tartalmas ízű leveshez szükség van jó alaplére. Sose használtam bolti leveskockákat vagy ízfokozókkal dúsított fűszerkrémeket, mert erre semmi szükség ha van gazdag ízvilágú alaplevem, arról nem is beszélve, hogy ezek a csontlevek olyan értékes ásványi anyagokat tartalmaznak, amiért hálás lesz a szervezetünk. Írtam már a disznócsontból készülő vagy a pho alapléről, most a marha velős és húsos csontokból főzhetőt hoztam. Szinte semmi hús nincs benne mégis olyan finom, hogy önmagában is megállja a helyét egy kis tésztával.
12-15 db 720ml-es üveghez:
10 literes lábasba mérten – – – – >
2,5 kg marha csont
2 evőkanál só
1 teáskanál tarkabors
3-4 babérlevél
3-4 gerezd fokhagyma
2 nagyobb fej hagyma
fél csokor petrezselyem
1 tk sáfrány (elhagyható) Én sáfrányos szeklicét használok helyette, mert jóval olcsóbb
A lábasba helyezem a csontokat és HIDEG! vízzel felöntöm. Belerakom a fűszereket és kis lángon – épp csak legyen 1-1 buborék – felteszem főni lefedve. 8-10 órát főzöm így majd leszűrve üvegezem. Automatában 100/120 ha nem rendelkezünk befőzőautomatával akkor nagynyomású készülékkel (megfelelő elektromos kukta vagy kukta) sípolástól -forrástól- számított 1 óra alatt kidunsztolható. (lásd Befőző alapok hőkezelés kuktában)