
avagy hogy lesz a sós uborkából kovászos uborka tartósítva.
Ebből a receptből is ahány ház annyi szokás, ki így szereti, ki úgy, én a sajátomat osztom meg veletek.
3 kg uborka /4 nagy üveg az erjesztéskor 8 normál üveg a végleges tartósításkor/
8 gerezd fokhagyma
8 teljes szál kapor
8 meggyfalevél vagy szőlőlevél
2 nagy torma
A fűszereket az üvegek aljába teszem elosztva a mennyiséget és szorosan megtöltöm az üvegeket uborkával. Fontos, hogy később ne ússzanak fel, mert akkor az egyenes út a penészedéshez. Vagy tormával vagy fa pálcikával a tetejét szorítsuk le. Ennél a receptnél fontos mind a torma, mind a levelek, mert ezek biztosítják a lassú erjedést. Ha ezeket nem használjuk, akkor a 4.-5.napon érdemes már tartósítani, mert túl fog puhulni. A lassú erjesztéshez szobahőmérséklet kell /20-24 fok/, így ne tegyük napra, csak a konyhapultra pld..
Vizet forralok és literenként teszek bele 1 púpos evőkanál sót. Ehhez a mennyiséghez kb. 3,5 liter víz kell. Hagyom a vizet kihűlni, majd csurig töltöm az üvegeket -semmi ne lógjon ki- és befőző fóliával legumizom. Tálcákra teszem, mert előfordul, hogy kiforr.Az első nap indul az erjedés, ekkor már lazán teszek rá tetőt. A második nap kezd zavarosodni, ha szükséges -innentől bármikor- töltök hozzá az eredeti arányú sós vizet.
Ha fehér réteg jelenne meg a tetején, az általában élesztőgomba és nem gond. Viszont ha szőrösödik, az penész, akkor sajnos ki kell dobni az üveg tartalmát.
A 10. napon leszűröm- ekkor még az uborkák belül kissé kemények. A leszűrt vizet 15 percig forralom, az uborkákat és a fokhagymát -fűszereket nem- külön kis üvegekbe töltöm. A felforralt folyadékkal feltöltöm és ha szükséges még lé, akkor az eredeti arányú sós vízzel pótolom. Lezárom az üvegeket és 90/30 automatázom. ,ha nem rendelkezünk automatával, akkor lábasban is kidunsztolhatjuk gyöngyöző vízben 30 perc alatt. (lásd Befőző alapok vizes dunsztolás)
A dunsztolás után érik el az uborkák a tökéletes ízt és állagot, azonnal is fogyasztható akár.
Miután ez a lassú erjesztés nem igényel napos időt, akár októberig is készíthető, amíg az ubiszezon tart.