Lehet sokaknak meglepő, de a tökfélék is isteniek kovászolva, épp úgy a cukkini,.mind a patiszon. Eltehetjük az ízeket télire is,.de frissen fogyasztva a legjobb probiotikum a szervezetünknek. 

2 kg cukkini /két nagy üveg az érleléshez, kettő normál a későbbi tároláshoz/

4 szál kapor

1 szál torma /én az előző kovászosét használtam, mert a torma többször is felhasználható/

6 gerezd fokhagyma

2 kisebb darab burgonya /el is hagyható/

A cukkinit megmossuk, majd felvágjuk és akkora cikkekre vágjuk, hogy ne lógjon túl az üveg nyakán. Fontos, hogy a zöldségek ne lógjanak majd ki a felöntőléből. Megtöltjük az üvegeket a cukkinivel, tormával, fokhagymával és a kaporral. Ha használunk burgonyát /erjedést gyorsítja/ akkor negyedekbe vágva a tetejükre rakjuk. Elkészítjük a felöntőlevet amelynél 1 liter vízhez 1 púpos evőkanál sót teszünk és felforraljuk majd ha langyosra hűlt, akkor megtöltjük az üvegeket vele. A tökfélék igen forrva erjednek így ha tetőt teszünk rá, akkor azt is csak lazán. Én egy üveg tálkával zárom le a nyakát. Mély tálcába állítsuk, mert sok levek ki fog forrni. Az erjesztést szobahőmérsékleten végezzük, ne rakjuk tűző napra.Az első napokban forr, majd zavarosodik a leve, de a 3.,4. napon már érett, finom íze lesz. Ekkor vagy áttesszük egy másik üvegbe és hűtőbe tartjuk friss fogyasztásra vagy tartósítjuk. Mindkét esetben szűrjük le a levet. Tormát,kaprot, burgonyát távolítsuk el. Ha befőzzük, akkor a levet forraljuk 10 percig majd töltsük vissza az üvegbe és automatában 85/30 vagy 100/15 tartósítható. Ha nem rendelkezünk automatával, akkor lábasban is kidunsztolhatjuk gyöngyöző vízben 30 perc alatt. (lásd Befőző alapok vizes dunsztolás)