Az olaszok isteni savanyúsága ami olyan kellemesen selymes ízű, hogy alig lehet abbahagyni. Kevésbé savanyú, mint a megszokott magyar savanyúságok, lehelletnyit édes és a sok fűszertől egyedi ízvilágú. Szóval Giardinierára fel! 

Lehet antipastaként és savanyúságként is készíteni, a különbség csak 1-2 dologban mutatkozik. Én fele-fele arányban rakom el. 

3db 720 ml-es üveg savanyúsághoz és kb. 7 db kisüveges antipasta mennyiséghez:

2 kg zöldség (pucolt menny.) ami kb. 3 kg pucolatlan zöldség menny. 

kb. 1 kg karfiol (alap, nem elhagyható) 

kb. 500g szárzeller (alap, nem elhagyható)

kb. 500g kaliforniai paprika (piros, sárga, zöld 1-1 db) nyugodtan cserélhető keményebb magyar fajtákra is, mint kápia, pritamin. 

kb. 300g sárgarépa (alap, nem elhagyható)

kb. 50g hegyes csípős zöldpaprika ( nem lesz erőteljesen csípős, de finom ízt ad, az olaszok jalapeno-t használnak, de a magyar is tökéletes)

kb. 50g vöröshagyma – két nagy fej- (alap, nem elhagyható)

1 fej fokhagyma (alap, nem elhagyható)

(mehet bele uborka, cukkini is, az össz kg arányra figyeljünk a felöntőlé ecet:víz:só aránya tekintetében) 

Fűszerek és felöntőlé:

4 szál vagy csipet friss kapor v. 1 evőkanál szárított

1 evőkanál tarkabors (az antipastiba őrölt)

2 teáskanál szárított oregánó

2 teáskanál szárított bazsalikom

1 teáskanál szárított piros chili

40g só

40g cukor

500ml fehérborecet

1100ml házi almaecet (5%-os)

1600ml víz

Az almaecetet teljesen lecserélhetjük fehérbor ecetre is, de nekem saját almaecetem van és szuper hozzá. 

A zöldségeket mossuk, szeleteljük, felvágjuk. 

Az antipastihoz egészen kicsikre szedjük a karfiolt és kis kockákra kell vágni mindent, a zöldpaprika ereit kivágva. 

A savanyúsághoz nagyobb karfiolokat tépek, a kaliforniai paprikákat csíkokra, a zöldpaprikát karikákra – csumástul-, a fokhagymát harmadolva vágom, a zellerszárat hoszabb csíkokra hagyom és ebbe szoktam beletenni a levél részt is. 

A felöntőlevet forraljuk a fűszerekkel 5 percig. A savanyúságos felöntőléhez a kaprot az üveg aljára szoktam tenni, az antipastihoz belefőzöm. Ha kész a felöntő, akkor belemennek a zöldségek is 5 percig forralva. Üvegezzük úgy, hogy először a zöldségeket tesszük üvegbe háromnegyedig, majd rákerül a felöntőlé. Automatában 100 fok 15 perc dunsztoljuk vagy lábasban forró vízben 15 percig. Rögtön kiszedjük és hagyjuk pulton kihűlni, ha nem rendelkezünk befőzőautomatával akkor nagynyomású készülékkel (megfelelő elektromos kukta vagy kukta) sípolástól -forrástól- számított 15 perc alatt kidunsztolható. (lásd Befőző alapok hőkezelés kuktában)

Az antipasti magában is isteni, minden zöldség pont enyhén roppanós, ha leöntjük felöntőlevet akkor kaphat olajbogyót pluszba és olivaolajat így pedig kenyér/sajt mellé kiválló előételnek is.