Isteni savanyúságnak, de szerintem a legjobb krémleves alap is. Szinte bármivel társítható, nincs erős egyedi íze és szuper krémessé teszi a levest. De használják pürének vagy tócsninak is. 

A savanyúság készítésből megmaradt belső szárakat egy plusz fej karfiollal készítettem el levesalapnak ez kb 3 kg volt és 7 db 720ml-es üvegbe sikerül belepréselni. 

A karfiolt szárazzuk, mossuk és kisebb fejekre tépkedjük. A belső szárrészeket vágjuk apróbb darabokra, viszont a keményebb vagy fás torzsát ne használjuk fel. Egy kb 3 literes edénybe teszek félig vizet, 2 evőkanál sót és felteszem forrni. Ha már lobogva forr, akkor beleteszem a karfiolt – amennyi belefér, hogy víz alatt legyen- és addig főzöm amíg be nem puhul annyira hogy le lehessen nyomni. Ez kb 5-7 perc. A lényeg, hogy annyira megpuhuljon, hogy az üvegbe bele tudjuk tömni. Ez a mennyiség nálam két főzésre fért az edénybe. 

Ezután szűrőkanállal kiszedjük, üvegekbe tömjük úgy nyak alattig és minden üvegre teszünk 1 mokkáskanál balzsam/alma vagy fehérborecetet. Felöntjük a főzőlével nyakig és automatában 100/90 kidunsztoljuk ha nem rendelkezünk befőzőautomatával akkor nagynyomású készülékkel (megfelelő elektromos kukta vagy kukta) sípolástól -forrástól- számított 1 óra alatt kidunsztolható. (lásd Befőző alapok hőkezelés kuktában)