Karamellás körtelekvár barackkal

Kb. 4 kg hullott körtét negyedelek és csak a magházát illetve a nyomódott részeket távolítom el, a héj marad. Ez nálam 2 kg pucolt körte lett. 

Fél kg cukrot karamellizálok egy nagyobb edénybe és ha kész a karamell, rádobom a körtéket és kb 1,5 dl vizet. Hagyom a maximum hőfokon forrni, tetőt teszek a lábasra / ellentétben a többi lekvárral, ezt fedővel főzzük /. Teszek bele 1 jó teáskanál fahéjat és egy fél vaniliarudat kikaparva. Kb. fél óra múlva, ha megpuhult a körte, botturmixal átpaszírozom. Ezután belerakok 1 kg őszibarackot szeletelve és visszarakom a tetőt, mert ez a már igen sűrű lekvár kifröcskölhet. Ekkor már leveszem a hőfokon kis lángra. Újabb fél óra múlva megpuhul a barack is, ismét botturmixolom és teszek bele fél kávéskanál aszkorbinsavat. Kész is a lekvár. Üvegezem forrón és fejreállítom pár percre. Dunsztolni nem kell. Ebből a mennyiségből kb. 6-7 kis üveg lesz.