Ez az alma süteményekhez, zapkásákhoz szuper, de akár magában is fogyasztható.

Hozzávalók 12 db 650ml-es üveghez (bolti meggyes) ebből az optimális 11 üveg,mert ennyi fér 1 sorban az automatába:

4,5 kg pucolt mennyiségű alma 

Felöntőléhez:

• 10 evőkanál cukor

• 10 db zöld kardamon porrá őrölve 1 evőkanál cukorral

• 1 evőkanál sózott citrom vagy citromhéj

• 1 púpos teáskanál szegfűszeg

• 2 púpos teáskanál fahéj

• 7 dl saját alma leve ( elhagyható, akkor ennyivel több víz kell)

• 1,3 dl víz

• 2 kávéskanál ezerédes édesítő ( cukorral helyettesíthető)

Almát megmossuk, hámozzuk, negyedeljük,csutkázzuk és citromos vízben tartjuk amíg vékonyra szeleteljük.

A cukrot egy lábasban karamellizáljuk , ha már barnul akkor mehet bele a cukros kardamon, fahéj,szegfűszeg. Felöntjük vízzel,almalével és belerakjuk a sós citromot. Forraljuk,míg felolvad a karamell.

Közben az üvegeket szorosan töltjük almával 

(380g/üveg) és a felöntőlevet egyenletesen elosszuk az üvegben. Nem lesz nyakig vele, de nem is cél mert az alma is fog levet ereszteni a főzéssel.

Automatában 90/30 dunsztoljuk ,ha nem rendelkezünk automatával, akkor lábasban is kidunsztolhatjuk gyöngyöző vízben 30 perc alatt. (lásd Befőző alapok vizes dunsztolás)