
A tartósítható verzióhoz meg kell várni az őszi káposztát, különben nagyon lágy lesz. Készíthető frissen is télen, hisz káposzta egész évbe kapható na meg a hagyma is. Az uborkát és paprikát a befőzótt üvegekből rakom bele /házi uborkasaláta és almapaprika recept az oldalom/, de üvegekben is eláll télen.
2 kg káposzta
4 nagyobb fej hagyma
2 kg egyéb zöldség /paprika, uborka, karfiol, mini dinnye, répa… ki mit szeret/
25 dkg cukor
1,5 evőkanál só
2,5 dl 20%-os ecet
Puhulás ellen, ehhez a mennyiséghez használhatunk fél mokkáskanál borként vagy borkősavat.
A zöldségeket legyaluljuk és a hozzávalókkal jól összekeverjük majd egy éjszakát vagy akár 1 napig is állni hagyjuk, eközben megpuhul a káposzta, levet enged és összeérnek az ízek. Nem kell befőzni, de folyamatosan puhul, kb. fél évig marad roppanós. Az üvegeket jó alaposan megtömöm és a végén minden üvegre töltök az engedett levéből. Ha nem elég a lé az üvegekben, akkor forralt vízzel még nyakig töltöm. Fontos, hogy a vízből már ne lógjon ki semmi. Elég szorosan lezárni és polcra tenni. A tető alá én mindig teszek befőzőfóliát, mert az ecet megkezdi a kupakot.