A hársfavirág legfontosabb hatóanyagait a különféle flavonoidok (tilirozid, kvercitrin, kempferitrin), a cseranyag és nyálkaanyag, valamint az illóolaj jelentik, mely csillapítja a köhögést, izzasztószer, és enyhíti a megfázás tüneteit is. Köptető és nyákoldó hatása miatt hörghurutos panaszok kezelésére is alkalmas.Flavonoid tartalmának köszönhetően antibakteriális, nyálkaanyagai miatt immunerősítő hatású. A népi gyógyászat vértisztító és idegerősítő hatást is tulajdonít neki.

Az ezüst nyársfát kerüljük, de az összes többi gyógyhatással bír. Nem beszélve az élvezeti értékéről fogyasztáskor.

A lecsípkedett virágokat egy nagy tálban vízzel felöntjük és addig öblögetjük, míg az apró rovarokat ki tudjuk mosni belőle. Nem kell félni, ez nem bodza. A hatóanyaga az illóolajában van, így a virágporral nem mossuk ki az ízét se.

Készíthető szárított virágból is, ez esetben a virágot előbb leforrázzuk, majd leszűrve használjuk. 

Egy nagyobb befőttesüvegbe rétegezzük úgy, hogy egy nagyobb marék virág, majd annyi cukor, hogy ellepje. Ezt addig folytatjuk, míg van virágunk. A tetejére cukor kerül. Egy vászondarabbal vagy gézzel lefedjük és 2-3 hétig szobahőmérsékleten érleljük. Ezalatt a cukor feloldódik és sűrű szirup lesz belőle.

Utolsó napon kirakom a napra, hogy oldódjon a cukor. Leszűrjük és egy lábasban felforraljuk és lehabozzuk. Nagyon sűrű melaszt fogunk kapni ami még a méznél is nehezebben kezelhető.A kész szirupot vagy kisebb üvegekbe áttöltjük vagy akár jégkockatartóban fagyasztjuk a teához.Én egyszerű fagyasztó zacskóba szoktam laposra fagyasztani és télen csak letörök egy darabot a teába. Az üveges verziót automatában 90/30 vagy lábasban lobogó vízben 30 perc alatt tartósítjuk. Nagyon koncentrált hatóanyag így meghűlés esetén 1-2 teáskanállal fogyasztjuk.