
11 db 700ml-es üveghez:
1 közepes fej karfiol
2,5 kg (pucolt menny.) gyöngyhagyma
4 fej fokhagyma
Fűszerek üvegenként:
fél mk tarkabors
fél mk mustármag
fél mk egész kömény
fél mk koriandermag
3 db borókabogyó
Felöntőlé:
4400ml víz
1 liter házi almaecet (5%) vagy 500ml 10%-os ecet.
7,5 mk citromsav
125g só
25 evőkanál cukor
Mindenképpen jó minőségű ecettel dolgozzunk, mert ennél a savanyúságnál határozottan befolyásolja az ízvilágot.
Karfiolt szétszedjük kisebb darabokra, egy tálba beáztatjuk, hogy az esetleges szennyeződés leázzon.
A fokhagymát egy tál vízbe tesszük és ha lepuhult a héja akkor megpucoljuk.
A gyöngyhagymával ugyanígy járunk el, a fagyasztottal nincs dolgunk.
Ha friss hagymákkal dilgozunk, akkor 5 percig forró vízben blansírozni javasolt.
Minden üveg aljára beletesszük a fűszereket, majd alulra a karfiolt, utána a fokhagymát (üvegenként 4-5 gerezd lesz) és végül a gyöngyhagymát. A felöntőléhez vizet forralunk majd forrón belekeverjük a hozzávalókat. Nyakig öntjük az üvegeket és szorosan lezárjuk. Automatában 85/30 ,ha nem rendelkezünk automatával, akkor lábasban is kidunsztolhatjuk gyöngyöző vízben 30 perc alatt. (lásd Befőző alapok vizes dunsztolás)
Isteni savanyúság lesz, amiben a hagymák elvesztik a vad ízüket és édeskésen fanyar ízvilágot kapnak. A karfiol pedig roppanósan savanykás lesz. A bontással min. 2 hónapot várjunk, de évekig is eláll.