
20 dkg tisztított gyömbér
2 kg cukor
3 citrom héja
5 citrom leve
20g citromsav
1,8 l víz
A gyömbért hámozzuk, karikázzuk, a citromot lereszeljük a leveket kinyomjuk.
40 dkg cukrot lábasban karamellizálunk majd óvatosan felöntjük 5 dl vízzel /vigyázz kicsap/
Ha felolvadt a cukor hozzáöntjük a maradék vizet és mehet bele a gyömbér, citromlé és héj és a maradék cukor. Pár percig főzzük majd egészen kis lángra vesszük /különben kifut/ és beleöntjük a citromsavat és 5 percig alacsony lángon főzzük. Levesszük a tűzről és rátesszük a fedőt. Kb 3 órát állni hagyjuk, de időnként kóstold, mert mindegyik gyömbér más erősségű. Ha megfelel, akkor leszűrjük, üvegezzük és automatába 90/30 tartósítható,ha nem rendelkezünk automatával, akkor lábasban is kidunsztolhatjuk gyöngyöző vízben 30 perc alatt. (lásd Befőző alapok vizes dunsztolás)
Szódával készítve szinte teljesen utázozza a Canada dry ízvilágát. A megmaradt gyömbért még fagyasszuk le és teába lehet tenni.