20 dkg tisztított gyömbér

2 kg cukor

3 citrom héja

5 citrom leve

20g citromsav

1,8 l víz

A gyömbért hámozzuk, karikázzuk, a citromot lereszeljük a leveket kinyomjuk. 

40 dkg cukrot lábasban karamellizálunk majd óvatosan felöntjük 5 dl vízzel /vigyázz kicsap/

Ha felolvadt a cukor hozzáöntjük a maradék vizet és mehet bele a gyömbér, citromlé és héj és a maradék cukor. Pár percig főzzük majd egészen kis lángra vesszük /különben kifut/ és beleöntjük a citromsavat és 5 percig alacsony lángon főzzük. Levesszük a tűzről és rátesszük a fedőt. Kb 3 órát állni hagyjuk, de időnként kóstold, mert mindegyik gyömbér más erősségű. Ha megfelel, akkor leszűrjük, üvegezzük és automatába 90/30 tartósítható,ha nem rendelkezünk automatával, akkor lábasban is kidunsztolhatjuk gyöngyöző vízben 30 perc alatt. (lásd Befőző alapok vizes dunsztolás)

Szódával készítve szinte teljesen utázozza a Canada dry ízvilágát. A megmaradt gyömbért még fagyasszuk le és teába lehet tenni.