
A fehérakác már virágzik, aki szeretne szörpöt készíteni belőle, most megteheti.
„Vigyázat: a virágok kivételével az egész növény robin nevű lektint tartalmaz, amely a vörösvértestek kicsapódását okozhatja. Koncentráltan tartalmazza a kéreg, kevesebbet tartalmaznak a magvak. A robin hő hatására elbomlik
Mérgezést okozhat a fehér akác (hamisakác, Robinia pseudacacia) termésének rágcsálása is. Csak a virágját használjuk”
Az akácvirág gyógyhatásai:
Köhögéscsillapító, gátolja a túlzott gyomorsav képződését, savcsökkentő, enyhe vízhajtó, görcsoldó és vérnyomáscsökkentő.
Ásványi anyagokban gazdag, mint a bór, arzén, cink, mangán, vas, magnézium, króm, kalcium, réz és nikkel.
A lilaakác nem használható! Annak minden része mérgező (termése,fás részei és a virága is)
Hozzávalók (8 szörpös üveg):
2 kg cukor
4 liter víz
6 púpos mk citromsav
300g virág
A virágokat érdemes eső után szedni, így a mosást megúszhatjuk. Az akác virágokat a szárról villával lehúzom és félrerakom.
Egy nagy lábasba elkeverem nagyjából egyneműre a cukrot,vizet és citromsavat. Belekeverem a virágokat és lefedve szobahőmérsékleten 2 napig érlelem többször átkeverve. Ezután leszűröm, üvegezem és automatában 90/30 kidunsztolom, ha nem rendelkezünk automatával, akkor lábasban is kidunsztolhatjuk gyöngyöző vízben 30 perc alatt. (lásd Befőző alapok vizes dunsztolás)