
Összesen 5 kg eper 24-28 db 2-3 dl-es üveghez
5 kg eper
1 kg cukor
3 mokkáskanál citromsav
1 liter víz
2 kg epret a cukorral, vízzel és citromsavval nagy lángon felteszünk főzni nagyjából 1 órát. A fagyott eper ennyi idő alatt megpuhul. Ezután botmixerezzük krémesre, ilyenkor fog nagyon felhabzani. Visszatesszük a tűzhelyre, beleteszünk újabb 1 kg epert de már kisebb lángon főzzük, és folyamatosan lehabozzuk. Amikor az újabb adag eper is megpuhult akkor a maradék 2 kg epret is beletesszük de csak melegítésre. Ha kissé megpuhult ez is, akkor már lehúzom a tűzről. A lábasunk teljesen meg is fog tellni.
A leszedett habot felhasználhatjuk zabkásába vagy csak vízzel felöntve üdítőként is pld.
Üvegezzük és 85/30 automatában kIdunsztoljuk ,ha nem rendelkezünk automatával, akkor lábasban is kidunsztolhatjuk gyöngyöző vízben 30 perc alatt. (lásd Befőző alapok vizes dunsztolás)