
Nálunk már érik az egres vagy ahogy mi hívjuk, piszke. Hivatalos nevén azonban köszméte, melynek gyümölcsében sok A-, B1- és C-vitamin, pektin, 0,5 százaléknyi ásványi anyag (kálium, kalcium, foszfor és niacin), illetve szervezetünk számára fontos elemek találhatók, mely nyomelemek miatt rendkívül értékes a szervezetünk számára. Az emésztést segíti, nem véletlenül adják főtt és sült húsok mellé köretként. Fogyasztása kedvező hatással van a belső elválasztású mirigyekre és a szívre, májra és a vesére is.
Keressük hát a piacon és tegyük el télire, jól fog jönni immunrendszerünk védelmére.
Rendkívül jól bírja a fagyasztást, én tálcán szoktam gurulósra fagyasztani, majd később zacskózom. Joghurtba kerül télen, de készíthető belőle szósz is.
A félig érett szemekből készíthető befőtt is a meggybefőtt mintájára, de a ribizliszörp receptje alapján szörpöt is készíthetünk belőle.
Magas pektintartalma miatt jól alkalmazható olyan bogyósgyümölcs lekvárba keverékként, aminek nincs vagy alacsony a pektintartalma. / málna, szeder…/