
A tökféléket erjesztéssel (kovászolás, fermentálás) is lehet tartósítani, DE vegyük figyelembe, hogy ezzel az eljárással mindenképpen savanyú végterméket fogunk kapni ami folyamatosan puhul.
A cukkinit megmosom, végeit levágom és lemérem a tömegét. Kilógrammonként 20g sót lemérek. A kisebbeket sajtreszelőn, a vastagabbakat tökgyalun lereszelem. A legyalult tököt összekeverem a sóval, majd jó szorosan megtömöm az üvegeket. Nagyjából fél kg tök fér egy 720 ml-es üvegbe. Szorosan rázárom a tetőt és mélyebb tálcára teszem kb. 5 napra amíg kiforrhat. 20-25 fok az ideális erre az időszakra, úgyhogy napra azért ne tegyük. 4-5. napon egy negyed órára fejre szoktam állítani, hogy mindenhol átjárja a sós lé illetve így azt is nézem, hogy nem folyik-e a tető. Utána mehet a polcra. Savanyodni fog idővel, ez elkerülhetetlen.