Én olaszos ízvilággal preferálom de természetesen mindenki úgy fűszerezi, ahogy ízlik. A paradicsom/cukkini arányra figyeljünk, mert ez fontos a jó végeredményhez, de a fűszerek bátran változtathatóak.

12 db 720ml-es üveghez:

5 kg paradicsom

3 kg cukkini

2 evőkanal só 

2 csokor bazsalikom

2 csokor petrezselyem 

3 szál rozmaring

1 evőkanál.balzsamecet

2 teáskanál fokhagymakrém

1 teáskanál bors

2-3 evőkanál cukor

A paradicsomok héját eltávolítom ( módszer ugyanaz, mint a paradicsomlénél és negyedelem. 

A cukkinit mosom, végeit levàgom, kicsire szeletelem , megsózom és félreteszem, hogy levet eresszen.

A paradicsomokat negyedelem és felrakom kis vízzel főni. Kis lángon kb.15 percig tartom, akkor ha már elkezd habzani, akkor belevagdosom a fűszernövényeket. Így fő kis lángon kb 1 órát. Ekkor botturmix-al vagy levesfőzővel turmixolom. A színe a fűszernövényektől erősen barnássá válik majd, ez természetes. A turmixolt paradicsomot visszateszem a tűzre, fűszerezem,kóstolom és ha megfelelő az íze akkor belekeverem a cukkinit és a balzsamecetet. 15 percig főzöm kis lángon. Üvegezem és automataban 90/30 dunsztolom,ha nem rendelkezünk automatával, akkor lábasban is kidunsztolhatjuk gyöngyöző vízben 30 perc alatt. (lásd Befőző alapok vizes dunsztolás)

Fogyasztáskor pirítható alá hagyma,sonka,gomba vagy hüvelyesek, de összefőzhető rizzsel,kölessel is egytálételnek. Tésztával önmagában is isteni, de akár le is turmixolható pasta krémnek.