600 g csipkebogyó

200g cukor

víz

2 zacskó express tortazselé vagy dzsemfix

A csipkebogyót lekvárnak akkor érdemes elrakni, ha már kissé átfagyott. A fagyos éjszakák a benne lévő keményítőt cukorrá alakítják így édeskéssé válik. Olvastam olyan megoldást is, hogy kissé átfagyasztják a fagyasztóban, de ez azért nehezebben irányítható folyamat. Ha a természetre hagyatkozunk, akkor október végén-november elején már szedhető magokat kapunk. 

A csipkebogyót leszárazzuk és átmossuk.

A cukorral és annyi vízzel hogy elfedje, feltesszük főni. Én kis mennyiségben készítem, így egy multicookerben 1,5 óra alatt puhára tudom főzni leégés nélkül. A vizet folyamatosan adagolni kell és többször átkeverni.

Ha már megpuhult, akkor leszűröm és a magokat egy zokniba rakom (kb 30 dkg fél egy adagba). Kb. fél liter vizet teszek egy tálba és ebbe rakom a zoknival töltött magokat. Áztatom, nyomkodom, kifejtem belőle a pürét. (A csipkebogyót nem viszi se a paszírozó, se a lassúprés.)A bogyókban lévő magok körül szúrós szőrök vannak, ezeket meg kell fogni valami anyaggal, hogy ne kerüljenek a lekvárba, mert nagyon irritáló a toroknak. Ezt a sűrű pamutzokni vagy pelenka tudja felfogni.

Lemérem a folyadékot (kb. 1,5 liter lesz) és felteszem forrni. Belekeverem a zselét és elkeverem. Zseléből fele akkora mennyiséget használok, mint amit a zacskón található folyadék mennyiséghez javasolnak, mert nem akarok zselét készíteni, csak kissé megfogni a krémet.

A krémet üvegekbe töltöm és fejreállítom pár percre. Aztán mehet a polcra.

Tipp:

Vannak – jellemzően erdélyi- területek, ahonnak kész pasztát/velőt is lehet vásárolni, ebből sok időt spórolva lehet lekvárt készíteni