A cseresznye befőzése megegyezik a meggyével, de mivel komolyabb előkészületet igényel a lakók miatt, így pár szóban összefoglalnám a kukacmentes megoldást. 

Akit nem zavar a fehérjével dúsított változat, annak könnyebb a dolga, de szerintem nem túl gusztusos, pláne nem a gyümölcsleves tetejéről vadászni 

A cseresznyét kétszeres mennyiségű vízben 3 literenként 1 dl almaecettel (5%-os) kb. fél órára beáztatom. Sok lakó fog távozni, amiket a víz alján kell keresni – már ha valaki keresni akarja -Majd magozom és ha már úgy a háromnegyed mennyiséggel kész vagyok, akkor a pucolt cseresznyeszemeket ismét felöntöm vízzel és a továbbiakat már abba pucolom. Azért csak ekkor töltöm vízzel, hogy annyira ne ázzanak túl a szemek. Sok példány csak ekkor fog kiázni, a lábas aljáról pedig már csak mosva/forgatva veszem ki a szemeket. A továbbiakban ugyanúgy járok el, mint a meggyel, bár én a cseresznyére a színmegtartás miatt teszek üvegenként egy késhegynyi citromsavat, de ezt el is lehet hagyni. 

Ha alaposan dolgoztunk és a kis jószágok is együttműködőek voltak, akkor fehérjementes roppanós cseresznye a végeredménye.