
Jó árban kapható már mind a brokkoli, mind a karfiol őszi változata. Befőzésre ezek alkalmasak, a tavaszi termés gyorsabban puhul. Elkészíthetjük savanyúságnak is bármelyik már megosztott savanyúság felöntőlevével is, de nálunk inkább krémlevesnek vagy főzeléknek fogy. Így ezt a variációt osztom meg veletek.
Ha krémlevest vagy főzeléket csinálok, akkor szeretem ha egybe is van benne a zöldségből, így két formában rakom el. Mindkettő elrakható az alábbi módon:
A brokkolit megmosom és a felső virágrészt kis szárral levágom róla. A maradék szárakat, zsenge leveleket darabolom. A virág részt blansírozom ( lobogó vízbe 2 percig főzöm, majd jeges vízbe teszem amíg át nem hűl). A szár darabjait néhány virággal együtt húsleves vagy házi sonka levébe teszem. Ha virág blansírozással kész vagyok, akkor hozzáöntöm még a blansírozó forró vizet is. Így teszem fel a szár darabokat főzni, sóval, borssal fűszerezve.
Amíg ez fő, addig a virág részeket üvegekbe teszem szorosan, de nem tele töltve, helyet hagyva a gázosodásnak. Készítek egy felöntőlevet hozzá 1,5 liter víz, 3 teáskanál só és 1 mokkáskanál aszkorbinsav vagy citromsav vagy citromlé arányba. Ezekkel töltöm fel az üvegeket de nem teljesen csak hogy ellepje a virágokat. A virágokkal teli üvegeket 100/90 automatázom. ha nem rendelkezünk befőzőautomatával akkor nagynyomású készülékkel (megfelelő elektromos kukta vagy kukta) sípolástól -forrástól- számított 1 óra alatt kidunsztolható. (lásd Befőző alapok hőkezelés kuktában)
Ha megpuhult a szárrészes lé, akkor botmixerrel pürésítem és üvegekbe töltöm. Ezt 100/120 automatázom. ha nem rendelkezünk befőzőautomatával akkor nagynyomású készülékkel (megfelelő elektromos kukta vagy kukta) sípolástól -forrástól- számított 1 óra alatt kidunsztolható. (lásd Befőző alapok hőkezelés kuktában)
Amikor felhasználásra kerül, akkor a lén forralok egyet, besűríthető tejszínnel vagy krumplival vagy habarással/rántással, sajtkrémmel… a virágrészeket már csak 1-2percre dobom hozzá.