Aki még így nem rakott el borsót, annak jelezném, hogy lúgos és keményítő tartalmú növényként nagyon szeret romlani. Körültekintő befőzés mellett is előfordulhat, hogy pár üveg megromlik, az előfőzés az egyik fontos lépés amit ne hagyjunk ki ennek elkerülésére. 

______________________

15 üveghez mérten:

10 kg héjas borsó (kb. 4,5 kg szemes) 

4 liter víz

16 evőkanál cukor

12 mokkáskanál só

4 mokkáskanál citromsav vagy aszkorbin

_______________________

A borsót kiszemezzük és eltávolítjuk a rossz szemeket. Vizet forralunk, majd a borsószemeket beleöntjük és 15 percig főzzük. Ez egy kihagyhatatlan lépés a lúgos zöldségeknél ha nem kuktában tartósítjuk. A szemeket szűrőkanállal átszedem az üvegekbe, a fázisfotókon is láthatóan 3/4-ig töltve és készítek egy tiszta felöntőlevet. 1 liter vízbe keverek 4 evőkanál cukrot és 3 mokkáskanál sót.

A felöntőlevet sósnak találhatod, de a borsó jó ízű lesz. Aki nem szeretné ennyi sóval, az 3 mokkáskanál/literig csökkentheti a mennyiségét. Teszek bele 1 mokkáskanál aszkorbinsavat /citromsav is jó/. Evvel a lével nyakig töltöm az üvegeket, helyet hagyva a gázosodásnak – fotó-. Automatában 100/120 dunsztolom, ha nem rendelkezünk befőzőautomatával akkor nagynyomású készülékkel (megfelelő elektromos kukta vagy kukta) sípolástól -forrástól- számított 1 óra alatt kidunsztolható. (lásd Befőző alapok hőkezelés kuktában)