Lábas 1:

5 kg eper (pucolatlan menny.) 

1,5 kg cukor, 

3 kávéskanál citromsav

citromlé ízlés szerint (0,5 dl) 

Lábas 2.

20 fej bodzavirág

8 teljes szál citromfű

1,5 liter víz

1 kg cukor,

2 kávéskanál citromsav,

citromlé kb. 0,5 dl

A főzéshez:

3-4 alma reszelve, párolva vagy 1 üveg (720ml) reszelt alma befőtt vagy püré

Az epret alaposan megmossuk és a csumáját levágjuk. Egy nagyobb lábasba halmozzuk, majd mehet rá a cukor, citromlé és citromsav. Kézzel átkeverjük, az epreket kissé átnyomkodva. 24 órára félretesszük szobahőn, letakarva. 

Egy másik lábasba beleöntjük a vizet, cukrot, citromlevet, citromsavat és belekeverjük a bodzavirágot a kissé megtört citromfű szárakkat. Letakarjuk és ezt is 24 órára félretesszük. 

Másnap az epret leszűrjük, a levét félretesszük szörpnek. 

A bodzás-citromfűves szirupot szintén leszűrjük és a levébe áttesszük az eper darabokat. Vegyünk elő egy mélyebb lábast, amibe háromnegyedik beefél majd az eper. (habosodni fog, legyen helye) 

Ha nincs befőzött reszelt almánk vagy pürénk, akkor az almákat csumázzuk és héjazzuk majd lereszeljük. Kis vízzel feltesszük letakarva a gázra és hagyjuk puhulni. Ha már megpuhult, akkor botturmixal pürésítjük. 

Ha van befőzött reszelt almánk, akkor pürésítjük. 

Az epret a bodzás lében feltesszük közepes lángon főni – ne takarjuk le- és kb 30-40 perc múlva botturmixal krémesítjük. 

Belekerjük az almapürét és visszatesszük a tűzre újabb fél órára kb. Folyatosan szedjük le a habot róla. Ennyi idő alatt krémesre fő a lekvárunk ha nem volt túl vizes az eper, végezzünk próbát tányéron. 

A félretett levet (szörp) feltesszük szintén a gázra közepes lángon és folyamatosan habozva tisztára főzzük. Rengeteg habja lesz, de idővel letisztul. 

Üvegezzük a lekvárt és a szörpöt, automatában 90/30 kidunsztoljuk,ha nem rendelkezünk automatával, akkor lábasban is kidunsztolhatjuk gyöngyöző vízben 30 perc alatt. (lásd Befőző alapok vizes dunsztolás)

. Bár alapvetően elég lenne mindkettőnek a száraz dunszt, de ha esős időszakban érett az eper, akkor könnyen penészedik, nem érdemes kockáztatni szerintem a sok munkát.

Hihetetlenül finom! Próbáljátok ki!