
Nagyon finom köret húsokhoz, ami nem csak nagyon egészséges, de azoknak is nagyon ízlik, akik az ecetes savanyúságokat nem kedvelik. Ebben a salátában minimálisan érezhető csak az ecet íze és ha majonézzel keverjük akkor igencsak hajaz a KFC-ben már oly megszokott káposztasalátára.
Hozzávalók 12 kis üveg (2dl)
5 fej káposzta (1-1,5kg-os)
2 kg sárgarépa
3 fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
1 evőkanál bors
250g cukor
6 evőkanál 20%-os ecet (üvegenként 1,5mk)
3 ekanál só
A káposztát lereszeljük vagy robotképpel. apróra vagdaljuk. Az a méretet vágjuk, amit a káposztástészta alá pirítunk.
A sárgarépát lereszeljük vagy szintén aprítógépbe tesszük.
A vöröshagymát és a fokhagymát ledaráljuk vagy aprítjuk.
A zöldségeket összekeverjük és beletesszük a cukrot, sót, borsot. Jól keverjük át többször is! Minimum 2 órát állni hagyjuk, hogy a levét kiengedje.
Kézzel kinyomkodjuk a salátából a maradék nedvességet, majd komolyan, többször újra megtömködve üvegekbe rakjuk. Sehol ne maradjon levegő! Én gumikesztyűs kézzel tömöm, többször átnyomkodva.
A nyakig töltött üvegek tetejére teszünk 1,5 mokkáskanál ecetet és annyi tiszta vizet, hogy a zöldség ne lógjon túl rajta.
Letisztítjuk az üvegek szájáról az esetleg rákerült zöldségeket, majd lezárjuk. Automatában 90/20 dunsztoljuk ,ha nem rendelkezünk automatával, akkor lábasban is kidunsztolhatjuk gyöngyöző vízben 30 perc alatt. (lásd Befőző alapok vizes dunsztolás)
Mind a káposzta,mind a répa roppanós marad. Ha esetleg forrást látnánk a kupak alól vagy kissé pezsegne nyitáskor az természetes jele a képződő széndioxidnak.
Ui: fogyasztáskor majonézzel keverve is próbáld ki