
Én most a reszelt alma befőzésével foglalatoskodom, a megmaradt héj és csutka mennyiségéből készítettem szörpöt. Bár nem annyira szörp, mint inkább ivólé, de az eljárás miatt maradjunk a szörp kifejezésnél.
Kb. 40 db alma héját és csutkáját egy nagy lábosban 6-7 liter vízzel felteszünk forrni. Kb. 1 órát főzzük először nagy lángon majd takarékon. Leszűrjük és a tiszta levet ízlés szerint cukrozzuk. Én a 7 literhez 1 kg cukrot raktam, mert ez most rétesalma volt ami savanyúbb. De persze ez fajtánként változó lehet, így inkább adagokba adjuk hozzá a cukrot. Tettem bele az egész mennyiségbe egy teáskanál citromsavat is,.hogy megőrizze a lé a hamvas színét. Üvegeztem -szörpös üvegem már csak egy maradt – és 90/30 automatáztam, ,ha nem rendelkezünk automatával, akkor lábasban is kidunsztolhatjuk gyöngyöző vízben 30 perc alatt. (lásd Befőző alapok vizes dunsztolás)