
Amikor csak a héja 6 kg annak amit megpucoltál
Pár hete kérdezte tőlem vki, hogy nekem mitől ilyen erősen alma ízű az ecetem.Nincs benne semmi trükk, csak annyi, hogy NAGYON megtömöm az üveget alma héjjal,csutkával.Már az alap receptben is írtam,hogy háromnegyedig töltöm az üveget, de az se szellősen. 1-1 ilyen 3 literes üvegben 1,5 kg héj van. Ettől lesz krémesen alma íze. Aki pedig még nem kóstolt házi ecetet, az el se tudja képzelni mekkora a különbség.
Készítsünk ecetet házilag
Ecetet készíteni nem bonyolult és mint a pálinkára, azt mondják mindenből lehet
A házi ecetek nagyon egészségesek, az almaecetben például 90, a szervezet számára fontos ásványianyag, nyomelem és vitamin van. Kifejezetten jó az emésztés támogatására is.
Az elkészítése sem bonyolult és itt az almaszezon, ne hagyjátok ki.
Almaecet:
Egy nagyobb üveget jól megtömök almahéjjal az üveg háromnegyedéig/mehet bele csutka, mag / . Nekem ez 400g héj amihez teszek 40g cukrot és nyakig feltöltöm vízzel. Csak meleg helyen kell tartani és egy szellőző sapkát adni neki, a természet végzi a dolgát, de vigyázzunk a hangyák,darazsak azonnal megtalálják ha kitesszük.Itt most még csak almabor készül, ami kb. 2 hét. Ekkor leszűrjük és a héjakat kidobjuk. Visszatöltjük az üvegbe a már zavaros levet és várjuk az ecetágy fejlődését, de ekkor már érdemes sötétebb helyre tenni. Kb. 4 hét múlva már akkora az ecetágy, hogy leküldhető az üveg aljára. A tiszta részt egy csővel lefejtjük és kész az ecetünk. Az ecetágyat felhasználhatjuk újabb adag készítésére.
Ha van előző évről maradt ecetágyunk azt felhasználhatjuk a szűrés után.
Aki velem tartott az almaecet készítésében, annak csak emlékeztetőül itt az ideje az ecetágyat letolni az aljára. Kész az almaecetünk, de benne is hagyható és akkor erősödik az ecettartalma.